PLESNI KREATORIJ U ŠIBENIKU – Plesači UO Plesna radionica Ilijane Lončar plešu na prestižnom Šibenik Dance Festivalu

Datum objave: 20. 7. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Krešimirov grad čija je kulturna ponuda iz godine u godinu sve jača, postaje hrvatska prijestolnica plesa. Naime, Šibenik Dance Festival razvio se u najposjećeniji plesni festival u zemlji, a svoj doprinos u programu Festivala dat će i Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar. Ispred Katedrale Sv. Jakova 25. srpnja Ilijanine plesačice otplesat će polusatni program “Plesni kreatorij”.

Ove se godine festival održava od 22. do 27. srpnja na četiri najatraktivnije lokacije grada Šibenika – Trg Republike Hrvatske (pored katedrale Sv. Jakova), Tvrđava Sv. Mihovila, Tvrđava Barone i 150 godina staro Hrvatsko narodno kazalište. Festival je okupio tristo sudionika, a plesači, koreografi i pedagozi stižu iz čak dvanaest zemlja. To su Kina, Sjedinjene Američke Države, Izrael, Španjolska, Grčka, Albanija, Bugarska, Poljska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina te Hrvatska ( Split, Čakovec, Karlovac i Požega).

Na međunarodnom događaju visoke kulturno umjetničke razine -ŠIBENIK DANCE FESTIVAL 2019. ,UOPR Ilijane Lončar pozvana je od strane izbornog povjerenstva festivala i predstavit će plesnim programom pod nazivom PLESNI KREATORIJ u koreografiji Ilijane Lončar. ŠIBENIK DANCE FESTIVAL, projekt u organizaciji Plesnog teatra SJENE, sastavni je dio umjetničkog programa Šibensko kulturno ljeto. Po programskom konceptu festival predstavlja aktualne projekte nacionalnih kazališnih kuća, umjetničkih organizacija, profesionalnih plesnih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva. Jedno od temeljnih opredjeljenja u oblikovanju programa SDF –a je predstavljanje mladih talenata i promoviranje izvrsnosti u umjetničkom stvaralaštvu mladih i za mlade: istaknutih studenata plesa, nagrađivanih učenika plesnih škola i umjetničkih organizacija, stoga je službeni poziv Požežanima još jedna potvrda izvrsnosti Ilijaninog umjetničkog i pedagoškog rada.

Požeški plesači nastupit će 25. srpnja u 21,00 sat ispred katedrale Sv. Jakova na Trgu Republike Hrvatske. Polusatni program Plesni kreatorij koji je već osvajao brojna priznanja za najuspješnije izvedbe i pozive na gostovanja, izvest će plesačice u dobi od 11 do 17 godina i to Hana Prpić, Sara Kuščer, Larisa Zelenbaba, Tonka Potnik, Ivona Pavić, Karla Pukner, Marta Matošević, Lucija Mandić, Ana Marjanović, Marija Čokrlić, Lora Matoš, Lana Radošić, Jurja Mautner, Katarina Musić, Hana Krpan, Lea Majski i Anamarija Jakoubek.

Kao uvod u festival, 21.srpnja u 21 sat na Tvrđavi Barone održat će se Shash Couture Fashion show, predstavljanje modne kolekcije umjetnice i dizajnerice Saške Sašić iz Madrida. Modni brand je nastao iz plesne umjetnosti, a poziv da nosi reviju kao model i plesačica dobila je naša Požežanka Laura Lončar uz kolegice iz šibenskog Plesnog teatra Sjene.

U sklopu festivala održat će se i četiri plesne radionice vodećih imena plesne umjetnosti i pedagogije: Kate Jablonski (USA), Maciej Kuzminski (Poljska), XieXin, Hu Shengyuan (China), a svih 19 plesača UO Plesna radionica Ilijane Lončar sudjelovat će u radioničkom dijelu Art Cube programa. Šestodnevno gostovanje požeških plesača ostvareno je uz potporu Grada Požege, Požeško – slavonske županije i donatora Magnus d.o.o.

TEKST: S. Pok       FOTO: UOPR Ilijane Lončar

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn