PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Slavljenička godina s bezbroj razloga za slavlje

Datum objave: 05. 9. 2015. | Kategorija: Kultura

1506005_1591241244458152_2229671711655586622_n

POŽEGA – Plesna radionica Ilijane Lončar koja ove godine obilježava 15-tu jubilarnu godinu rada, a odnedavno se s pravom ponosi i statusom Umjetničke organizacije, otvara  ovih dana vrata novim polaznicima. Do 15. rujna traju upisi, a nova sezona kreće 7. rujna 2014. godine. I u ljetnim danima Plesna radionica nije odmarala a bogati niz aktivnosti, nastupa i sudjelovanja na edukativnim radionicama, brojna “svježa” priznanja i nagrade najbolje su jamstvo da će i novi polaznici doživjeti ples kao neponovljivu pustolovinu za cijeli život.

“Upisi su startali. U Plesnu radionicu polako se skuplja ekipa, većina djece koja su plesala vratila su se u dvoranu no ima mjesta u svakoj grupi, najmlađa grupa su trogodišnjaci. Novi članovi mogu se javiti u našu dvoranu u Dubrovačkoj ulici 65 A, svaki radni dan od 18 do 20 sati. U večernjim satima, od 20 sati i 30 minuta, dvorana je na raspolaganju odraslima i to ponedjeljkom i srijedom za pilates, a utorkom i četvrtkom za aerobik pa pozivamo sve koji se žele  rekreativno baviti pilatesom i aerobikom pod stručnim vodstvom u velikoj, prekrasnoj dvorani neka nam se pridruže,” kaže Ilijana Lončar.

ddd

A ljeto je za Ilijanu i Plesnu radionicu bilo doista radno i puno lijepih vijesti. Započelo je krajem srpnja gostovanjem na Šibenskom festivalu plesa gdje je 20-tak članova Plesne radionice otplesalo program “Ples kao glazba koju možemo vidjeti” koji su djelom prezentirali i na Požeškom kulturnom ljetu. Laura Lončar sa svojim solo nastupom predstavljala je Plesnu radionicu na Međunarodnom umjetničkom kampu u Kamenjaku u blizini Pule u organizaciji Plesnog ansambla Liberdance. Veliki uspjeh ostvario je i Jakov Gugić osvojivši nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih plesača pod nazivom “Opus” u Celju.

“Jakov je  bio odabran za besplatnu ljetnu intenzivnu plesnu radionicu na akademiji u Salzburgu –  to je Salzburška eksperimentalna plesna akademija gdje smo Jakov i ja kao njegov mentor, bili sedam dana te pohađali satove joge, klasičnog baleta i suvremenog plesa s improvizacijom i kompozicijom rada na koreografiji. Dnevno smo plesali oko sedam sati, bilo je naporno ali vrlo intenzivno i lijepo, zajedno smo radili, spavali, jeli s plesačima iz cijelog svijeta od Paname, Meksika, Rusije, Islanda, Austrije, Grčke, Španjolske do Japana. Bila mi je velika želja doći, vidjeti kako rad na toj akademiji izgleda jer Luka Švajda je tamo završio svoju prvu godinu. To mi je bila prilika raspitati se kod njegovih profesora kako se Luka snalazi  i jako mi je drago da je naš Luka tamo izuzetno zamjećen na svim predmetima, a posebno onima vezanim uz ples i improvizaciju, to je upravo ono što smo u Požegi najviše razvijali. Svi su bili oduševljeni mojim interesom za Luku i odnosom s Jakovom jer oni imaju  pomalo distanciran odnos učitelj – plesač, ” priča nam Ilijana.

11665400_1601973653384911_6467084108612846574_n

Ono što će obilježiti slavljeničku godinu svakako je i prestižni status Umjetničke organizacije kojim se Plesna radionica odnedavno ponosi. “Plesna radionica Ilijane Lončar umjetnička je organizacija odobrena od Ministarstva kulture RH, dakle Plesna radionica stekla je pravnu osobnost, pred nama su novi izazovi ali vjerujem i snažnija podrška. Umjetnička voditeljica sam ja, a suosnivačica  je Petra Hrašćanec, profesionalna plesačica suvremenog plesa koja je inače radi na Akademiji  dramskih umjetnosti u Zagrebu. To je kruna rada naše Plesne radionice i nadam se da će na taj način  radionica biti još bolje prepoznata kako u Požegi tako i izvan nje u svom edukativno- umjetničkom djelovanju. To je veliki korak naprijed i svojevrsno priznanje našem radu, a nadam se da će i šira javnost u svom poimanju rada i plesne djelatnosti lakše smjestiti našu Plesnu radionicu u tom djelu rada s mladim plesnim umjetnicima, što je razlika od rada na plesu isključivo kao zabavi,” kaže Ilijana.

d

U svom “životopisu” Plesna radionica bilježi još jedno priznanje i to od Hrvatskog sabora kulture.  “Plesna radionica Ilijane Lončar odabrana je od strane stručnog povjerenstva Hrvatskog sabora kulture za nastup na “Razglednici 5″ koji je svojevrstan Best of kulturno – umjetničkih udruga Hrvatske iz područja plesa, folkolora, puhača, tamburaša, pisaca, likovnjaka, tradicijskih djelatnosti, kazališta…Odabrani smo nakon izvedbi 24 plesna ansambla i 438 sudionika na 26. Susretima plesnih ansambala održanih pod pokroviteljstvom Grada Velika Gorica i uz potporu Ministarstva kulture RH početkom lipnja u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica. Mi ćemo dakle predstavljati plesače na Razglednici koja će se u slijedećoj sezoni održati  ili u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski ili u HNK u Zagrebu.  Također je stručno povjerenstvo odlučilo 3 ansambla predložiti za nastup u inozemstvu, a odabrani su: Plesni studio Vindi iz Varaždina, Plesna udruga Ri Dance Rijeka i požeška Plesna radionica Ilijane Lončar to su doista prestižna priznanja u svijetu plesnog amaterizma,” pojašnjava Ilijana.

No, brojni uspjesi samo su podstrek za daljnji rad pa tako u Plesnoj radionici intenzivno razmišljaju o Zimskoj produkciji u kojoj će predstaviti još jedan dio bogate retrospektive te o završnoj produkciji koja će biti u znaku prave plesne predstave. U planu je  i osnivanje plesnog ansambla unutar Plesne radionice čiji bi članovi bili najiskusniji plesači, a koji će zasigurno obogatiti već postojeću široku lepezu plesnih izričaja i umjetničkog djelovanja.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: Plesna radionica Ilijane Lončar

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn