PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Pilates i aerobik pod stručnim vodstvom nude višestruku korist i užitak

Datum objave: 19. 9. 2014. | Kategorija: Lifestyle

il fest

POŽEGA-  Uz bogatu tradiciju rada s mladim plesačima, Plesna radionica Ilijane Lončar već dugi niz godina uspješno svojim sugrađanima nudi i mogućnost rekreativnog bavljena aerobikom i pilatesom. Skupine su počele s radom, ali mjesta još ima.

Dva sata tjedno, uz stručno Ilijanino vodstvo, možete energično izabaciti višak energije ( i masnog tkiva) uz dinamični aerobik ili suptilno probuditi tijelo uz mirniji ali jednako učinkovit pilates. I jedan i drugi način vježbanja kod Ilijane imaju dugu tradiciju- aerobik je u ponudi Plesne radionice od samog početka, a pilates od 2007. godine. Iskustva su, kaže Ilijana, odlična jer i jedan i drugi obilk vježbanja ima svoje pozitivne strane. “Svakom je potrebno bar dva puta u tjedno odmaknuti se od dnevne rutine, bilo u kući ili na poslu. Većinom se svi bavimo poslovima koji zahtjevaju dugo sjedenje. Stoga je svima potrebna neka aktivnost koja će poboljšati ne samo kardiovaskularni sustav već i pokretljivost zglobova, kretanje i oblikovanje mišića, sve ono što će nam omogućiti da smo u kasnijoj životnoj dobi duže pokretljivi i zdravi. Ne treba zanemariti ni psihološku varijantu koja je vrlo bitna – posvetiti se sebi bar na sat vremena u danu. Svojim vježbačima uvijek savjetujem da, uz dva puta tjedno strukturiranog vježbanja bilo na aerobiku ili pilatesu, svaki dan prošeću i provedu duže vrijeme na zraku,” kaže Ilijana.

U dvorani Plesne radionice Ilijane Lončar  skupina za pilates se sastaje ponedjeljkom i srijedom od 20,30 do 21,30 sati. Aerobik se vježba utorkom i četvrtkom u isto vrijeme. Koncept je vrlo jednostavan i učinkovit – vježbe se prilagođavaju potrebama vježbača koji su taj dan došli.

” Kako je jedna grupa, sat prilagođavam onim polaznicima koji su taj dan došli s obzirom da ne dolaze svi u istoj strukturi svaki put . Pilates je tu izuzetno pogodan jer je to sve popularnija metoda vježbanja laganog do srednjeg intenziteta, koja utječe na najdublja mišićna vlakna, a koja onda oblikuju tijelo i vježbe se doista mogu “na licu mjesta” prilagoditi individualno osobi iako grupno vježbamo. Osim toga, pilates je pogodan i za osobe koje imaju određenih problema bilo s kralježnicom, bilo sa zglobovima, ili se oporavljaju od operacija. Metoda je to vježbanja koja omogućava, baš zbog individualnog pristupa, posvetiti se određenim boljkama osobe,” pojašnjava Ilijana. Pilates je najbliže vježbanju joge iako ima svoje specifičnosti, a njime se, dodaje Ilijana, mogu baviti svi bez obzira na starosnu dob i razinu kondicije. Ipak pozornost treba obratiti  i na zdravstveno stanje jer ako polaznici imaju određeni zdravstveni problem trebaju se prije polaska na pilates posavjetovati s liječnikom, a onda potražiti stručnu osobu poput Ilijane kako bi od vježbe imali i zdravstvene koristi i užitak.

dvorana

Aerobik je pak namijenjen onima koji su potpuno zdravi i spremni izbaciti višak energije.” Radi se o temperamentnom i dinamičnom načinu vježbanja uz glazbu koje preporučam zdravim osobama, osobama koje nemaju zdravstvenih poteškoća s kralježnicom, kukovima i slično, jer to u ovom intenzivnijem načinu vježbanja može stvoriti probleme. Iskustveno mogu reći da, psihološki gledano, osobe koje su možda malo povučenije i koje vole mirniji način vježbanja trebaju ići na pilates, a za one koji se vole dobro iznojiti i koji žele izbaciti višak energije, bolji je aerobik. Aerobik pomaže srčano-žilnom sustavu, ali  pomaže i u redukciji potkožnog  masnog tkiva iako to nije osnovni cilj vježbanja. Tu je i oblikovanje pojedinih mišićih grupa, razvoj motoričkih sposobnosti posebno koordinacije, snage i  fleksibilnosti dakle sve to kroz jedan sat. U aerobiku se naime sat sastoji od zagrijavanja sa predistezanjem, zatim dolazi kondicijski dio, lagano smirivanje nakon čega slijede vježbe snage koje se mogu raditi sa ili bez opterećenja ( gume bučice ,palice koje će malo razbiti monotoniju) i na kraju sat završi istezanjem kako bi smanjili upalu mišića. Nakon određenog razdoblja uđemo u jedan rekreativno-trenažni proces koji onda, osim što rezultira zdravljem, rezultira i jednom psihičkom stabilnošću. I aerobik i pilates vas  vrlo učinkovito rješavaju dnevnog stresa, a  mislim da je to jako bitno,” kaže Ilijana.
Za pilates i za aerobik potrebna vam je ugodna odjeća. Pilates zahtjeva tajice, ternirke, uže majice, a vježba se u čarapama kako bi se osjetilo stopalo. Potrebno je ponijeti i jedan veliki ručnik, a svi rekviziti su osigurani kao i za aerobik koji pak zahtjeva udobne tenisice s dobrim amortizacijskim svojstvima ( platnene patike ne odgovaraju).

Mjesta ima i  u skupini za aerobik i u skupini za pilates. Potrebno je samo  doći u dvoranu Plesne radionice Ilijane Lončar u Dubrovačku 65 A u Požegi i javiti se nekoliko minuta prije termina vježbanja, donijeti svoj OIB i popuniti upisni listić. Prvi sat je bez obaveze i slobodno možete isprobati koji način vježbanja vam odgovara.Već nakon mjesec dana, naglašava Ilijana, tijelo se navikne, mišići prorade, sve “sjeda na svoje mjesto” i postaje pravi užitak.

https://www.facebook.com/pages/Plesna-radionica-Ilijane-Lon%C4%8Dar/1392727354309543?hc_location=timeline

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok/facebook

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn