PLANINARSKO VINKOVO: Papuk je i ovaj put pripremio pravu snježnu avanturu

Datum objave: 24. 1. 2023. | Kategorija: Lifestyle

VELIKA – U sklopu obilježavanja blagdana sv. Vinka, u organizaciji PD Mališćak Velika, održan je tradicionalni izlet na Papuk. Iako je u Velikoj, otkud je Omladinskom stazom prema Češljakovačkom visu krenulo 20-ak planinara i pas Zoko, bilo samo nekoliko centimetara snijega, Papuk je i ovaj put pripremio pravu snježnu avanturu.

Mjesto polazišta Lugarnica, prvo zaustavljanje vinograd g. Slavka Perića gdje nas je domaćin kao i dosadašnjih godina dočekao odličnim domaćim rakijama i vinima….ipak je Vinkovo i u to ime treba nazdraviti. Staza dalje vodi kroz vinograde, preko brda Šage, Umitalce, Velike bukve i Lipove glave na Češljakovački vis do kojeg treba prehodati 10-ak kilometara. Dan je bio odličan za hodanje (a koji nije?!) pa su jakne, kape i rukavice uskoro postale suvišne.

“Što smo se više penjali, snijega je bilo sve više. Prizori kakvi se mogu doživjeti samo na Papuku, postajali su sve ljepši. Kad smo u snježnim nanosima počeli propadati do koljena, vodiča Tomislava Šebalja zamijenio je Mario te je s krpljama pravio trag kako bi ostatku ekipe bilo lakše hodati po dubokom snijegu i provlačiti se kroz krošnje savijene pod teretom snijega,” pričaju izletnici.

Na Češljakovačkom visu brzinsko fotografiranje, kuhano vino, čokolada za energiju i spust strmom stazom prema Trišnjici gdje je dio ekipe, koji se odvojio pred samim vrhom, već naložio vatru za ispeći slaninu i kobasice. Uslijedio je povratak cestom do veličkih livada. Nakon prehodanih 16 kilometara i više od šest sati provedenih na svježem papučkom zraku, grijanje kuhanim vinom u Aquaparku Shhhuma kod vinkovske kućice društva, itekako je dobro došlo.

TEKST: S. P./ L. Galić                FOTO: PD Mališćak Velika

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn