PJESMOM U JESEN U JAKŠIĆU – Trodnevni program ispunjen raskošnom tradicijom, brojnim zbivanjima i gostima

Datum objave: 30. 8. 2021. | Kategorija: Susreti

JAKŠIĆ – Tradicionalna manifestacija “Pjesmom u jesen” u Jakšiću, u svom 19. tom izdanju imat će, kao i prethodnih godina, uvod u obliku jakšićke Fišijade, a već po tradiciji, višednevni program smotre folklora ispunjen je zanimljivim zbivanjima i gostima.

Nakon jednogodišnje pauze, u organizaciji HKUD Slavonija, a pod pokroviteljstvom Općine Jakšić Požeško-slavonske županije i TZ Zlatni Papuk, i ove će godine u Jakšiću jesen biti dočekana raskošnim prikazom običaja i tradicije. Peta po redu Fišijada održat će se 3. rujna u organizaciji ŠRD “Slavonac” Jakšić, a potom slijede dva dana u znaku velikih i malih čuvara tradicije, najavili su na konferenciji za novinare načelnik općine Ivica Kovačević, predsjednik HKUD „Slavonija“ Dario Pažin, predsjednik ŠRD „Slavonac“ Mario Pus te predsjednik Općinskog vijeća Boško Obradović.

Uz Fišijadu koja će ponuditi uživanje u druženju, fišu i ribljim specijalitetima, svakako najatraktivniji dio programa, Smotra folklora, održat će se drugi dan, 4. rujna na školskom igralištu. Kao i prethodnih godina ljepotu baštine prezentirat će brojni folkloraši i konjogojstvene udruge s područja Požeško-slavonske županije ali i gosti iz raznih krajeva Hrvatske koji rado tom prigodom dolaze u Jakšić. Za glazbeni program u večernjim satima pobrinut će se Suhopoljski tamburaši.

“Dosadašnje naše smotre pokazale su da naši folkloraši i ribiči znaju organizirati izvrsne manifestacije na koje rado dolaze i naši sugrađani, ali i mještani iz susjednih općina. Program je iz godine u godinu sve kvalitetniji i ova višednevna manifestacija daje nam puno razloga za ponos, pa će tako biti i ove godine,” naglasio je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević uz poziv svim ljubiteljima tradicije, folklornog kolorita i autentičnih gastro specijaliteta.

Kao dobri domaćini Jakšićani su se pobrinuli da kvalitetu dobrodošlice podignu na još višu razinu i to vrijednim projektom uređenja prostora za rad kulturno-umjetničkih društava i njihovih gostiju. “Tražili smo od izvođača radova da ubrza uređenje starog Vatrogasnog doma u kojem je smješteno HKUD Slavonija. Išli smo na njegovu obnovu i potpuno uređenje, a evo upravo ovaj vikend i taj dom će biti otvoren da se vidi kako je lijepo uređen.Uprava za manjine pri Hrvatskom saboru odobrila je dio sredstava preko Matice slovačke, a ostalo je osigurala Općina Jakšić. Dom je u funkciji, a svoj značaj potvrdit će već tijekom ove smotre kada dočekujemo i brojne goste. Uz novoosnovanu Turističku zajednicu Zlatni Papuk, koja je osnovna suradnjom naše te općina Brestovac, Kaptol i Velika, planiramo već od iduće godine povećati broj manifestacija koje ćemo organizirati na našem području,” naglasio je načelnik Kovačević.

Predsjednik ŠRD Slavonac Mario Pus najavio je 5. Fišijadu, gastro manifestaciju koja će se održati 3. rujna. “Ekipe se prijavljuju, očekujemo 20-tak ekipa kojima smo osigurali mjesto, drva, vodu i ribu, a ostalo donose sami po svom izboru. Početak kuhanja je u 16,00 sati, a u 18,30 je proglašenje rezultata i dodjela nagrada. Dobru zabavu i druženje obogatit će nastup TS Srce bećarsko, a osigurana je i kvalitetna ugostiteljska ponuda,” najavio je Pus.

Smotru folklora tradicionalno organiziraju vrijedni članovi HKUD Slavonija uz punu podršku Općine. Uz njih i članove Matice slovačke Kukučin – Kuntarić nastupit će gosti, folkloraši iz Program počinje od 18 sati povorkom svih folkloraša kroz Jakšić do pozornice na školskom igralištu gdje će predstaviti plesove i pjesme svog kraja, najavio je predsjednik HUKD Slavonija Dario Pažin.

“Prošla godina bila je teška, COVID 19 zaustavio nas je, no nije prekinuo tradiciju i ove godine organiziramo smotru. Na to smo ponosni smo i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, pokušat ćemo manifestaciju predstaviti u najboljem svjetlu, kao i prijašnjih godina. U 19 sati je predviđen nastup kulturno-umjetničkih društava na pozornici, a zadovoljni smo ovogodišnjim odazivom koji jamči raznolikost i zanimljive nastupe. Uz naše društve i članove MS “Kukučin-Kuntarić” iz Jakšića, tu je devet gostujućih društava iz raznih krajeva Hrvatske. Poslije nastupa folkloraša koncert će održati Suhopoljski tamburaši.” naglasio je predsjednik HUKD Slavonija Dario Pažin.

Trodnevni doček jeseni u Jakšiću završit će u nedjelju, 5. rujna kada će priliku da pokažu poznavanje baštine imati najmlađi folkloraši na smotri dječjih folklornih skupina. “Vrlo smo ponosni na smotru dječjeg folklora, odaziv je odličan, a progam će krenuti od 18 sati. Deset dječjih kulturno-umjetničkih društava doći će na smotru i kako su oni s veseljem prihvatili naš poziv, tako ih i mi s veseljem očekujemo,” rekao je Pažin uz svima na druženje i uživanje raskoši tradicije u Jakšiću.

TEKST: S. Pok                FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn