PJESMOM U JESEN U JAKŠIĆU – Bogat trodnevni program ispunjen brojnim zbivanjima i gostima

Datum objave: 10. 9. 2019. | Kategorija: Susreti

JAKŠIĆ – Tradicionalna manifestacija “Pjesmom u jesen” u Jakšiću, u svom 18. tom izdanju imat će, kao i prethodne godine uvod u obliku jakšićke Fišijade, a već po tradiciji, višednevni program smotre folklora ispunjen je zanimljivim zbivanjima i gostima.

U organizaciji HKUD Slavonija, a pod pokroviteljstvom Općine Jakšić i Požeško-slavonske županije i ove će godine u Jakšiću jesen biti dočekana raskošnim prikazom običaja i tradicije. Četvrta po redu Fišijada održat će se 13. rujna u organizaciji ŠRD “Slavonac” Jakšić, a potom slijede dva dana u znaku velikih i malih čuvara tradicije, najavili su na konferenciji za novinare načelnik općine Ivica Kovačević, predsjednik HKUD „Slavonija“ Dario Pažin i predsjednik ŠRD „Slavonac“ Mario Pus.

Uz Fišijadu koja će ponuditi uživanje u druženju, fišu i ribljim specijalitetima, svakako najatraktivniji dio programa, Smotra folklora, održat će se drugi dan,14. rujna na školskom igralištu. Kao i prethodnih godina ljepotu baštine prezentirat će brojni folkloraši i konjogojstvene udruge s područja Požeško-slavonske županije ali i gosti iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva koji rado tom prigodom dolaze u Jakšić. Za glazbeni program u večernjim satima pobrinut će se TS Širok šor.

“Dosadašnje naše smotre pokazale su da naši folkloraši i ribiči znaju organizirati izvrsne manifestacije na koje rado dolaze i naši sugrađani, ali i mještani iz susjednih općina. Program je iz godine u godinu sve kvalitetniji i ova višednevna manifestacija daje nam puno razloga za ponos, pa će tako biti i ove godine,” naglasio je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević uz poziv svim ljubiteljima tradicije, folklornog kolorita i autentičnih gastro specijaliteta.

Predsjednik ŠRD Slavonac Mario Pus najavio je gastro manifestaciju Fišijadu koja je prije četiri godine krenula u želji da se društvu pomogne nakon velikog pomora ribe koji su imali u svojim ribnjacima “Ovom manifestacijom željeli smo prikupiti donacije kako bi oživjeli naše ribnjake, a ohrabreni početnim uspjehom nastavili smo. Na ovogodišnjoj Fišijadi očekujemo 20-tak ekipa kojima smo osigurali mjesto i drva, a ribu donose sami po svom izboru. Dobru zabavu i druženje obogatit će nastup TS Srce bećarsko, a osigurana je i kvalitetna ugostiteljska ponuda,” najavio je Pus.

Dobri domaćini smotre folklora i ove su godine članovi HKUD Slavonija. Uz njih i članove Matice slovačke Kukučin – Kuntarić nastupit će gosti, folkloraši iz Pleternice, Zagreba, Svete Nedjelje, Velike Kopanice, Male Mlake, Sesvetskog Sela, Hutova (BiH) te učenice Obrtničke škole Požega s modnom revijom. Program počinje od 17 sati povorke svih folkloraša kroz Jakšić do pozornice na školskom igralištu gdje će predstaviti plesove i pjesme svog kraja. “Ove godine HKUD Slavonija predstavit će program s kojim idemo 26. rujna na Državnu smotru u Sisak. Predstavit će se društvo,ali posebno ćemo promovirati i našu mušku pjevačku skupinu, sekciju HKUD Slavonija koji na državnu smotru idu s tri pjesme na natjecanje u acapella pjevanju,” naglasio je predsjednik HKUD Slavonija Dario Pažin. Nakon nastupa folkloraša koncert će održati TS „Širok šor“ iz Slavonskog Broda. Trodnevni doček jeseni u Jakšiću završit će u nedjelju, 15. rujna kada će priliku da pokažu poznavanje baštine imati najmlađi folkloraši na smotri dječjih folklornih skupina.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn