PAZI KNJIGA – Zagrebački festival po prvi puta i u Novoj Gradiški

Datum objave: 07. 11. 2017. | Kategorija: Kultura

pou1

NOVA GRADIŠKA – S ciljem promocije knjige i književnosti, ali i općenito umjetnosti koja na bilo koji način ima veze s pisanom riječju, jesen je u Zagrebu posljednjih 14 godina u znaku Festivala Pazi knjiga. Priči koju od 2003. zajednički organiziraju Udruga Knjiga u centru i Grad Zagreb, ove se godine, po prvi puta, zahvaljujući proaktivnosti ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Relković , baš kao i novoj ambicioznoj kulturnoj politici grada, pridružila i Nova Gradiška.

Svake jeseni u Zagrebu, u suradnji s gradskim knjižnicama, centrima za kulturu , glaerijama, osnovnim i srednji školama, Udruga pisaca i ilustratora Knjiga u centru, već 14 godina organizira festival knjige i književnosti na kojem okupljenoj publici, prije svega djeci i mladima, predstavlja recentnu hrvatsku i svjetsku književnost i gostujuće autore. Sjajnoj priči koja za cilj ima afirmirati knjigu i avanturu čitanja po prvi se puta, zahvaljujući suradnji Pučkog otvorenog učilišta Relković i udruge organizatora Festivala, pridružila i Nova Gradiška, dokazujući tako kako kultura i kulturni sadržaji nisu i ne moraju biti isključivo rezervirani za velike gradske sredine.

pou2

Kazališna predstava za najmlađe u izvedbi akademske slikarice i dječje spisateljice Nikoline Manojlović Vračar, zanimljivo predavanje na temu Profesija umjetnik, čak dvije izložbe ilustracija-jedne naziva Dvije Nine,već poznate nam i spominjane Nine, i druge poznatog njemačkog ilustratora Quinta Buchholza, promocija romana „Egipat u Donjem Vakufu“, nagrađivane autorice Ane Đokić, a onda k tome, još i glazbena poslastica za kraj-nastup bračno-glazbenog para-Paule i Đele Jusića- sadržaji su novogradiškog dijela Festivala Pazi knjiga. Sjajna, istinski gradska, istinski kulturna priča, potrajala je, onako kako je i red, ali i kako kultura traži, cijeli dan- od prijepodnevnih, pa sve do večernjih sati protkanih glazbom i književnošću, jednako emotivnim, jednako snažnim umjetnostima.

Nakon obilježavanja Noći hrvatskog filma, Dana audiovizualnih medija, pa i nezavisnih kina, kojima se Nova Gradiška  pridružila nekolicini hrvatskih kina, sudjelovanje u Festivalu Pazi knjiga još je jedan dokaz prokativnosti ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Relković , ali i sve ambicioznije dugoročne kulturne politike grada. Jer, tako se stvara navika. I odgaja publika, a onda i kreira urbani identitet sredine.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO:   www.novagra.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn