PARK PRIRODE PAPUK – Otvoreno Kamp-odmorište Duboka vrijedno 2,8 mil. kuna

Datum objave: 26. 5. 2017. | Kategorija: Društvo

n

VELIKA –  Malo se tko može pohvaliti rođendanskom proslavom poput one Parka prirode Papuk. Osim toga, zahtijevaju to 18 godina Ustanove, službena punoljetnost, ali i bezbrojni, još uvijek skriveni, netaknuti biseri prirode, turistički potencijal koji bi ovaj dio Slavonije mogao učiniti top kontinentalnom destinacijom. Prvi, ogromni korak učinjen je, simbolično, na rođendan-otvorenjem Kamp odredišta Duboka u Velikoj!

Jedinstveni je to turističko-smještajni kapacitet, jedini takve vrste istočno od Karlovca, ali i po mnogo čemu drugome poseban, investicija Ministarstva zaštite okoliša i energetike vrijedna 2,8 milijuna kuna, financirana kroz projekt PARCS sredstvima iz darovnice Globalnog fonda za okoliš. Prvi je to suvremeni kamp u istočnom dijelu Hrvatske smješten na idealnoj lokaciji-  južnim obroncima Parka prirode Papuk,veličkoj oazi, u dolini potoka Dubočanka, ali i prva istinski velika stepenica u razvoju kontinentalnog turizma- najprije Požeško slavonske i Virovitičko podravske županije, a onda i cijele regije. Jer, Park prirode Papuk, baš kao i područje dviju županija na kojima se prostire, za to potencijala, itekako, ima.

Nedostajao je samo kamp, svečano otvoren uz 18. rođendan Ustanove. Učinili su to, u društvu kolega i stručnjaka, ravnatelja Parkova prirode i Javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima, saborskog zastupnika Franje Lucića, predstavnika turističkih zajednica, čelnih ljudi Županije i grada Požega, kao i gradonačelnika i načelnika s područja dviju županija koje teritorijalno obuhvaća Park prirode Papuk-prvog čovjeka grada Orahovica, Josipa Nemeca, načelnika Općine Čačinci i člana Upravnog vijeća Ustanove, Mirka Mališa, načelnika Općine Kaptol i Velika, Mile Pavičića i Vlade Bobana- pomoćnik Ministra za zaštitu prirode, Igor Kreitmeyer, voditeljica projekta PARCS Valentina Futač i domaćin svečanosti, ravnatelj Parka prirode, Alen Jurenac.

nnn

Smješten na ukupno 8 tisuća kvadratnih metara, kamp Duboka nudi 32 smještajne jedinice, od čega njih 11 potpuno opremljenih električnim i vodovodnim priključcima za kamper vozila, ukupnog kapaciteta do 96 gostiju. Osim što je prvi i jedini istočno od Karlovca, „Papučki“ kamp jedinstven je i po činjenici što se prilikom njegove izgradnje posebna briga vodila o najvišim mogućim ekološkim standardima-pristupu korištenja energije, spriječavanju zagađenja, ali i potpunom prilagođavanju prostora invalidima. Kamp je, osim toga, opremljen solarnim panelima za toplu vodu, biološkim pročistačem otpadnih voda, vlastitim reciklažnim dvorištem za odvojeno prikupljanje otpada, a istinska specifičnost je i podloga-umjesto asfalta u kampu je korišten kameni agregat i vezivno sredstvo bazirano na prirodnim smolama. „ Uz male, velike sitnice o kojima smo vodili računa, nastojeći pri tom, ničim ne narušiti čarobni šumsko-planinski sklad, zahvaljajući Kampu Duboka, biser kakav je Park prirode Papuk, od sada ima sve predispozicije za postati kontinentalna hit destinacija.Jer, osim užitka u netaknutoj prirodi i biološko-geografskim raznolikostima, parkovi prirode nude i priliku za učenje . Jer, važno je osvijestiti značaj čuvanja prirode, jačajući istovremeno i vlastiti ekološki stav, upoznati s vrijednošću zaštićenih prirodnih područja, ali i informirati o važnosti zdravih ekosustava, kako za čovjeka, tako i za planet. Ulaganjem u Parkove prirode, sadržajno ih obogaćivajući, ulažemo istovremeno i u kvalitetu upravljanja posjetiteljima ali i zaštićenim područjem u cijelini, razvijajući tako i kontinentalni turizam.“, rekao je, istinski zadovoljan kvalitetom i krajnjim rezultatom projekta Kapm Duboka, Igor Kreitmeyer, pomoćnik Ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Osim kao preduvjet brojnije, sustavnije i organiziranije posjećenosti Parka, kamp će, zasigurno, dugoročno potaći i razvoj lokalnih proizvoda, kao i njihov plasman gostima.“Napokon imamo priliku za sinergijski razvoj, ali i priliku da jedinice lokalne samouprave osvijeste značaj suradnje. Jer, budućnost je upravo u zajedničkim velikim projektima. Stoga ću nastojati da upravo razvoj međusobne suradnje i zbližavanje obilježe moj mandat, jer prirodne ljepote ne poznaju administrativne granice“, izjavio je otvarajući Kamp Duboka, ravnatelj Parka prirode, Alen Jurenac.

nn

Uz rekonstrukciju veličkih bazena koja se s nestrpljenjem očekuje, nastavak izgradnje hotela, adrenalinski park, mogućnosti koje nudi geo-park priča, ali i pozicija u najboljem, Unescovom društvu parkova, a sada i Kamp, dobrih adutai za razvoj kontinentalnog turizma sve je više. Dodamo li tome i činjenicu kako je sve ovo, zapravo projekt u kojem će, na ovaj ili onaj način, sudjelovati i lokalno stanovništvo, bude li sve kako bi moglo i trebalo biti, eto i održivog razvoja.Osim toga, kako reče načelnik Općine Velika, Vlado Boban „ vrijeme Velike tek dolazi, a kamp Duboka početak je uspješne turističke, ali i gospodarske priče. Prilika je to za još bolju promociju Parka prirode Papuk, ali i prilika za razvoj dviju županija i općina s južne i sjeverne strane Papuka, prilika koju možemo i moramo iskoristiti zajedno-međusobnom suradnjom jedinica lokalne samouprave, turističkih zajednica, razmjenom ideja, zajedničkim velikim projektima.“, rekao je prilikom svečanosti otvorenja Kampa Duboka, načelnik Općine Velika, Vlado Boban.

nnnn

„Projekt Slavonija ide dalje! Tako, uostalom, rekao je prvi čovjek Županije,  Alojz Tomašević  i treba biti. „ Jer, upravo su tu, siguran sam, nastali stihovi najljepše pjesme Domovini,veličanstvene „Lijepe naše“.Stoga, čestitam ravnatelju Parka prirode na sjajnom projektu, čestitam i zahvaljujem Ministarstvu, s vjerom i nadom kako je ovo tek prvi korak u novom razvoju ovog najljepšeg dijela Požeško slavonske županije, ali i dokaz kako smo i mi, u ovom, ratom ranjenom i zaboravljenom kutku zemlje, dio Hrvatske, ali i kako imamo pravo dobro i dostojanstveno živjeti. Obvezuju nas, osim toga, na to, i krvlju natopljen Papuk i položeni braniteljski životi. Projekti poput ovog, kao i ukupni potencijali Parka prirode ali i ovog dijela Slavonije,  stoga su i posebno vrijedni, jer nude mladima priliku za ostanak, ali i potiču gospodarski razvoj cijelog kraja.Vrijedni su i zato što nas spajaju s prijateljima iz druge županije, ali i zato što je, ponovno tu, na 985 metara nadmorske visine metara, baš kao i u ratu koji su zajedno izvojevale 123.Požeška i 127.virovitička brigada, Papuk središnja točka.“, rekao je, zahvaljujući svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta Kampa Duboka župan Alojz Tomašević.Uz goste svečanosti i brojne novinare, pogodnosti Kampa isprobali su i prvi pravi korisnici-mali nogometaši iz Velike i Čačinaca.


TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn