PARIS TEXAS TATTOO: Puno staža tetovaža (vodič za tetoviranje)

Datum objave: 15. 2. 2020. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Požega, nekad grad prvijenac po kulturi, umjetnosti, književnosti, rocku, punku i metalu, uz navedene izgubljene atribute, zadržala je jedan mali dio tradicije i ekscentičnosti uz umjetnost na koži, kroz već sada legendarni  Tattoo salon vlasnika Nikole Radmirovića. Kako do dobre tetovaže – pažljivo čitajte!

I stariji pamte 1998 godinu kada se otvorio prvi salon za tetoviranje u Slavoniji, a i šire.
Pamte to, jer su tada požurili u Paris Texas Tattoo kako bi prekrili svoje črčkarije ostale iz doba bivše države, koje su nerijetko uz imena nespretnih bivših ljubavi imali i JNA simbole te petokratke koje je trebalo po novonastalim situacijama hitno prekriti nekim novim znakovljem. Trenutno je svjetski trend prekrivanja i popravaka tetovaža, a ne znaju trendaši da su se takvi zahvati uspješno radili prije 22 godine u našoj Požegi.

Paris Texas Tattoo u ulici Svetog Roka 37 davno je ukomponirao u svoj naziv, Paris ( kao sinonim za kulturu i umjetnost) i Texas kao tadašnja, a i trenutna situacija u svakidašnjem nam okruženju i životu. Filmofili i audiofili će odmah prepoznati naslov istoimenog filma Wima Wendersa kao i bravure slide gitare Ry Coodera.

Požega, nekad grad prvijenac po kulturi, umjetnosti, književnosti, rocku, punku i metalu, uz navedene izgubljene atribute, zadržala je jedan mali dio tradicije i ekscentičnosti uz umjetnost na koži, kroz već sada legendarni Tattoo salon vlasnika Nikole Radmirovića. Nikola u rukama ima “puno staža tetovaža”, a kako dobro, kvalitetno, trajno i zdravo ukrasiti kožu objasnio je vrlo detaljno.

Zašto baš tattoo salon?
Sa rastom kupovine preko Ebay-a, Njuškala i sličnih stranica, pojavilo se puno „kućnih majstora“ koji sa neadekvatnim materijalom (uglavnom iz Kine) i u neadekvatnom prostoru pružaju usluge tetoviranja. Tetovaže napravljene u lošim higijenskim uvijetima i sa uglavnom sumnjivom i neispitanom bojom dovode do rasta mogućnosti raznih zaraza i infekcija, a da ne govorimo o lošem konačnom radu u smislu izgleda i estetike! Prepravke takvih tetovaža su složenije, bolnije i skuplje!
Tetovaža je odluka za cijeli život i potrebno ju je stručno napraviti, u legalnim i provjerenim Tattoo salonima i studijima! Vremena su moderna i prati ih razvoj tehnike i tehnologije, oprema salona za tetoviranje koja se koristi za izradu tetovaža je sterilna i za jednokratnu uporabu. Igle koje se koriste su od originalnih i najboljih proizvođača. Svaka igla je zasebno zapakirana i otvara se pred svakim klijentom prije tetoviranja. Boje koje se koriste su originalne boje za tetoviranje proizvođača koje su prošle nadzor mikro biološkog institiuta. Izrada se radi sa vrhunskim rotacionim mašinicama. Isto tako pridržavamo se svih standarda sterilizacije i čišćenja prostora. Treba naglasiti da je tretman zahvaljujući najnovijoj opremi gotovo bezbolan i uz pravilno održavanje ne ostavlja nikakva oštećenja kože.

Kako dogovoriti motiv, prvi susret, izradu ?
Ako nemate gotov dizajn za tetovažu, može vam ga se nacrtati. Trebate imati konkretnu ideju o tome što želite i poželjno je da prikupite reference (npr. različite slike na kojima vam se sviđaju pojedini detalji). Na termin se u prosjeku čeka oko tjedan dana. Obavezna je telefonska potvrda dolaska 24h ranije (099 784 08 78). Ukoliko imate rezervirane konzultacije, a ne potvrdite dolazak dan ranije, termin će biti automatski poništen kako bismo mogli primiti drugog klijenta. Termin za konzultacije traje 30 minuta. Poželjno je da što bolje objasnite kakav dizajn želite kako bi vam mogao nacrtati sliku s kojom ćete biti zadovoljni. S obzirom da kreativan proces izrade dizajna za tetovažu ne smije biti vremenski ograničen kako bi krajnji rezultat bio zadovoljavajuć, skica se ne crta na terminu za konzultacije već ju radim u za to predviđenom vremenu, bez ometanja sa strane. Kada dizajn bude gotov, kontaktirat ćemo klijenta kako bi došao u salon na pregled skice i daljnji dogovor. Točnu cijenu tetovaže možemo reći tek kada imamo gotov dizajn. Svaki klijent ima pravo na dva besplatna termina za konzultacije. Dodatne konzultacije je moguće rezervirati, ali se naplaćuju 100,00kn/30min. Ukoliko znate točno što želite i dobro ste promislili o svojoj tetovaži, osnovna dva termina za konzultacije će vam biti i više nego dovoljna. U slučaju da na konzultacije kasnite više od 15 minuta, dogovoreni termin postaje nevažeći. U slučaju da ne možete doći na dogovoreni termin, jednostavno treba javiti 24h ranije kako bismo mogli primiti druge klijente u tom periodu. Moram naglasiti kako se dizajni koje crtam ne mogu iznijeti iz salona ni u kojem drugom obliku osim tetovirani na koži. Zbog prethodnih negativnih iskustava kada bi potrošio vrijeme na izradu slike i poslao ju klijentu, a klijent bi tada otišao tu sliku tetovirati kod nekog drugog – ne dozvoljavamo fotografiranje ni kopiranje skica, te vam ih ne možemo poslati putem maila ili sms-a.

Termin za tetoviranje?
Za tetoviranje se možete naručiti tek kada imamo gotovu sliku koju želite kako bismo mogli procjeniti koliko vremena je potrebno za izradu tog dizajna i kako bismo vam mogli reći točnu cijenu. Termin za tetoviranje treba rezervirati osobno u salonu uz obavezan polog (akontaciju) od 50 posto od ukupne cijene tetovaže (npr. ako je cijena tetovaže 1000,00kn, trebate ostaviti 500,00kn akontacije). Polog se ne može platiti karticom. U slučaju da sa sobom nemate dovoljno, polog možete donijeti najkasnije 3 radna dana prije svog termina. Ako ne donesete polog u tom roku, termin vam se automatski poništava i bit će rezerviran za drugog klijenta. Klijent koji na terminu za tetoviranje želi mijenjati dizajn, gubi ostavljenju akontaciju ukoliko se radi o promjenama zbog kojih se tetovaža ne može napraviti u tom terminu. Za sve eventualne izmjene potrebno nas je kontaktirati minimalno 24h prije samog termina. Ukoliko se dogodi da kasnite na termin za tetoviranje, obavezno nam to javite. Ako procjenimo da bismo zbog vašeg kašnjenja remetili termine klijenata naručenih poslije vas, nećemo vas moći primiti i gubite ostavljenu akontaciju. To ovisi o duljini vašeg termina i o periodu kašnjenja (npr. ako vam je termin za tetoviranje 1h, ne smijete kasniti više od 15min uz prethodnu najavu). Ako ne možete doći na dogovoreni termin za tetoviranje, obavezno je otkazivanje termina 48h ranije. U suprotnom, gubite pravo na povrat akontacije. Polog se vraća klijentu koji iz bilo kojeg razloga odustane od tetoviranja ukoliko nam se to javi 48h prije dogovorenog termina. Ako samo želite premjestiti termin na neki drugi dan, i na vrijeme to javite, ne gubite polog.

Uz sve navedeno, što je još važno naglasiti klijentima?
Postoji nekoliko važnih upozorenja. Paris Texas Tattoo Salon nije odgovoran za štetu nastalu na vašem zdravlju ili vašoj tetovaži ukoliko nas prije tetoviranja ne upozorite na slijedeća stanja i bolesti: – hemofilija – konzumacija alkohola ili narkotika 48h prije tetoviranja – epilepsija – trudnoća i dojenje – HIV, hepatitis i ostale krvno prenosive bolesti – visok/nizak tlak – alergije – seboreja, psorijaza i ostala kožna oboljenja – dijabetes – problemi – sa srcem upotreba antibiotika ili drugih lijekova. Važno je i znati pravilno održavati tetovažu.Ukoliko se klijent ne pridržava naših uputa za održavanje tetovaže te zbog toga na njoj nastanu oštećenja (izbljedjela ili otpala boja, podljevi, upale itd), Paris Texas Tattoo Salon nije dužan omogućiti klijentu besplatan popravak. Nemojte sami brijati/depilirati područje koje želite tetovirati kako ne biste oštetili i iziritirali kožu. Najmanje 10 dana prije tetoviranja nemojte se izlagati jakom suncu i solariju, te stavljati na kožu proizvode za samotamnjenje ili kozmetiku koja sadrži šljokice. Klijent koji na termin za tetoviranje dođe sa oštećenom kožom ili šljokicama (glitter) neće moći biti uslužen.

Mogu li se kod vas tetovirati i maloljetnici?
S obzirom da ne postoji zakonska regulativa za tetoviranje maloljetnih osoba, svaki salon ima vlastita etička pravila. U Paris Texas Tattoo Salonu se mogu tetovirati maloljetnici od navršene 16. godine (bez iznimaka) uz pristanak jednog roditelja ili zakonskog skrbnika (staratelja). Braća, sestre i ostala rodbina ne mogu dati dozvolu za tetoviranje ukoliko maloljetnik nije službeno pod njihovom skrbi. Roditelj ili staratelj trebaju doći sa maloljetnikom na termin za konzultacije i predočiti isprave kojima se dokazuje srodstvo (osobne iskaznice, putovnice ili drugi pravni dokumenti). Nakon što roditelj odobri sliku koju maloljetnik želi tetovirati, radi se termin za tetoviranje. Roditelj/staratelj nije obavezan biti prisutan na terminu za tetoviranje.

Vrlo često objavljujete prigodne akcije i poklon bonove- zadnje sada za Valentinovo. Što trebaju znati korisnici bonova?
Da, u Paris Texas Tattoo Salonu možete kupiti poklon bonove za tetoviranje. Bon glasi na ime i prezime osobe kojoj ga poklanjate, a vrijednost mu određujete sami. Može se iskoristiti u roku od 1 godine. Ukoliko ga osoba na koju glasi želi prenijeti na nekog drugog, treba doći osobno u salon po novi bon. U slučaju kada je vrijednost bona veća od vrijednosti usluge koju klijent želi, razlika mu se vraća u gotovini. U slučaju kada je vrijednost bona manja od vrijednosti usluge koju klijent želi, razliku može nadoplatiti.

Koliko košta tetovaža?
Cijenu tetovaže određuje više faktora, veličina, složenost, vrijeme izrade motiva, vrijeme tetoviranja motiva te na koji dio tijela će motiv biti pozicioniran. Cijene se kreću od 400 do nekoliko tisuća kuna. 400 kuna je minimum što znači da tetoviranje nekog jednostavnijeg motiva poput kineskog slova, smileya i sličnog, veličine otprilike do 3x3cm košta isto koliko i jedna, karikiram, točka na koži veličine pola milimetra. Ispod cijene minimuma se ne tetovira zato jer se ispod te cijene ne može amortizirati korištenje alata i materijala za tetoviranje motiva bilo koje veličine, bez obzira radi li se o jednoj točki na koži ili o nekom složenijem motivu.Uglavnom su veće tetovaže jeftinije od manjih bez obzira što je na njih utrošeno puno više, truda, materijala i vremena. Pod veće je jeftinije mislim, ako uzmete neku tetovažu veličine otprilike površine kutije cigareta i tetovažu veličine površine A4 formata papira, tetovaža veličine A4 će biti možda 5-6 puta skuplja od tetovaže veličine kutije cigareta, bez obzira što na A4 površinu stane preko jedanaest površina kutija cigareta. Isto će tetovaža motiva koji će biti na nadlaktici, listu ili podlaktici biti jeftinija od tetovaže identičnog motiva na dnu leđa, trbuhu, prsima iz razloga istezanja kože i kompliciranije izvedbe tetovaže na tim područjima.

Kako održavati svježu tetovažu?
Moj savjet je da se za održavanje tetovaže koristi isključivo BEPANTHEN MAST, nikakve druge kreme i masti ne dolaze u obzir jer mogu utjecati na kvalitetu tetovaže. Bepanthen mast se nanosi na svježu tetovažu nekoliko puta dnevno u trajanju od 14 dana. Mast se nanosi isključivo u tankim slojevima, tako da tetovaža bude samo sjajna (ne smije biti vidljivi sloj masti na tetovaži). U vrijeme zarastanja, tetovaža ne smije biti “suha”, treba je redovito mazati, nekoliko puta dnevno, tako da cijeli dan bude masna. Važno je napomenuti da je za vrijeme zarastanja tetovaže moguće da se višak boje koji izlazi zajedno sa limfom iz tetovaže, ocrta na odjeći ili posteljini te je zbog toga preporučljivo nositi tamniju pamučnu odjeću za to vrijeme.
Nakon tetoviranja, foliju koju je majstor stavio preko tetovaže, skinuti nakon 1 sat, tetovažu oprati mlakom vodom bez sapuna, osušiti i u tankom sloju namazati Bepanthenom. Foliju se više ne smije vraćati na tetovažu. Također, tetovažu se ne smije zamatati nikakvim drugim folijama, gazama, ručnicima i sl. Od sada je preko tetovaže dozvoljeno nositi jedino čistu pamučnu odjeću bez oštrih rubova koji bi mogli dodatno iritirati svježu tetovažu. Uz to, svježu tetovažu je poželjno svako jutro oprati čistom, mlakom vodom, bez sapuna i šampona te je osušiti na zraku ili laganim “tapšanjem” papirnatim ručnikom. Klasični ručnici i gaze nisu pogodni za sušenje tetovaže zbog dlačica koje sadrže, a koje mogu dodatno iziritirati svježu tetovažu. Prilikom tuširanja, tetovažu je potrebno zaštititi od sapuna i šampona, a to možemo na način da se malo debljim slojem Bepanthen masti pokrije tetovaža prije tuširanja tako da sapun i šampon ne dotiču direktno kožu. Nakon tuširanja taj višak masti skinuti čistim rukama ili papirnatim ručnikom. Važno je da se prema svježoj tetovaži odnosi kao prema svakoj drugoj površinskoj rani – da je se ne izlaže prljavštini, prašini, da se ne dira prljavim rukama, da se ne grebe odjećom ili noktima. U vrijeme zarastanja je moguće da će se pojaviti svrbež, što je normalno, ali je jako bitno da se tetovaža ne češka jer ju je vrlo lako moguće ozlijediti noktima, a što može uzrokovati krastice i druge probleme prilikom zarastanja te utjecati na konačni izgled tetovaže. Ukoliko se krastice ipak pojave, ne ih trgati noktima već pustiti da same otpadnu. Nakon tetoviranja treba izbjegavati vježbanje one ili onih skupina mišića na kojima se tetovaža nalazi, u razdoblju od 4-7 dana. Ukoliko je tetovaža na nozi, 2 do 4 dana nakon tetoviranja izbjegavati oslanjanje na tetoviranu nogu koliko god je to moguće, hodanje, trčanje, ili bilo kakvo drugo vježbanje.
Tri tjedna do mjesec dana nakon tetoviranja tetovažu se ne smije direktno izlagati suncu ili solariju. Sa svježom tetovažom možete ići na sunčanje jedino ako će biti pokrivena za sunce nepropusnom tkaninom, a pod kojom će ipak moći i “disati”. Isto vrijedi i za more, bazene te stajaće vode tipa jezera – minimalno 3 tjedna se tetovažu ne smije izlagati bilo kojoj od navedenih situacija. Za prva sunčanja nakon što prođe vrijeme zarastanja tetovaže, koristiti kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom. Poželjno je 2 tjedna nakon tetoviranja svratiti u salon na kontrolu kako bi majstor pogledao tetovažu i utvrdio je li zarastanje proteklo kako bi trebalo. Kontrola nije obavezna. Ako imate bilo kakvih pitanja i nejasnoća, molimo vas da nas nazovete, pošaljete upit putem e-maila, Facebook – a i sl., samo nemojte savjete tražiti od poznanika i drugih salona. Ako je tetovaža održavana na preporučeni način, zarastanje bi trebalo proteći bez problema te za 7-12 dana potpuno zarasti.

SLUČAJU BILO KAKVOG JAČEG ALERGIJSKOG OSIPA OKO TETOVAŽE, TEMPERATURE, MUČNINE, OSIPA, ILI NEUOBIČAJENE REAKCIJE POTREBNO SE ODMAH JAVITI SVOM LJJEČNIKU ILI U NAJBLIŽU STANICU HITNE POMOĆI GDJE ĆE OSOBLJE PROCIJENITI DALI JE POTREBNO DATI ANTIBIOTIK.U 99,9% slučajeva ovakve situacije se NE DEŠAVAJU, no dužnost je osobe koja obavlja ovakvu djelatnost upozoriti osobu koja se podvrgava ovakvim vrstama zahvata na moguće neželjene nuspojave jer je ipak riječ o otvorenoj površinskoj rani koja je kao i svaka druga rana podložna određenim rizicima.

Konzultacije o slobodnim terminima možete kontaktirati na 099 784 08 78 ili preko  FB stranice           i Instagrama „PARIS TEXAS TATTOO POŽEGA“ . Želim Vam sretno tetoviranje i pametan izbor motiva koji će Vas krasiti ostatak života!

TEKST: S. P. / N. R.        FOTO: Paris Texas Tattoo

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn