“OTVORITE VRATA KRISTU” – Ove godine u dvorani, kako bi se sačuvala sakralnost katedralnog trga

Datum objave: 16. 9. 2019. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – U subotu, 21. rujna 2019. u Požegi će se održati Biskupijski dan prigodom 22. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa. U okviru programa Biskupijskog dana po treći puta u organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih održat će se i glazbeno-duhovni program “Otvorite vrata Kristu”. Ove godine program će se održati u 20 sati u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc u Požegi. Ulaz je slobodan.

Detalje programa “Otvorite vrata Kristu” na konferenciji za novinare predstavili su povjerenik za pastoral mladih Krunoslav Siroglavić, voditelj Pastoralnog centra Robert Kupčak, Marija Milinković, prof. klavira, voditeljica Biskupijskog zbora mladih te povjerenik za medije Marijan Pavelić.

“Pri organizaciji Trećeg biskupijskog euharistijskog kongresa 2017. godine koji je održan o 20. obljetnici uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa, u cjelokupni program na poseban se način htjelo uključiti mlade na njima blizak način. Tada se u predvečerje euharistijskog kongresa u sklopu cjelovečernjeg programa mladih održao prvi glazbeno-duhovni program „Otvorite vrata Kristu“. Od tada se u okviru programa Biskupijskog dana održava navedeni glazbeno-duhovni program,” naglasio je Robert Kupčak, voditelj Pastoralnog centra.I ove godine posebno mjesto u koncertu imaju mladi okupljeni u Biskupijski zbor mladih koji će pjevati zajedno s izvođačima, predstavila je voditeljica Biskupijskog zbora mladih Marija Milinković.

“Zbor čini preko 50 mladih pjevača koji dolaze iz raznih krajeva naše biskupije: od Požege, Pleternice, Nove Gradiške, Našica itd. Htjeli smo na taj način stvoriti jednu (biskupijsku) zajednicu mladih koja će nastupiti na koncertu, ali koja će se nastaviti redovito okupljati i u drugim prigodama,”. Pored zbora, u programu će nastupiti brojni izvođači hrvatske glazbene scene, među kojima su fra Marin Karačić, Hanna Pölhe, Marija Husar Rimac, Rafael Dropulić Rafo, Vanessa Mioč i sestre Halužan, Stjepan Lach te domaći izvođač Marko Marića. Cijeli koncert na instrumentima prate glazbenici duhovnog benda Molitvene zajednice ”Srce Isusovo” iz Zagreba. Bendu će se kao pratnja pridružiti i gudači pod vodstvom Josipa Prajza, a na repertoaru su najpopularnije pjesme duhovne glazbene scene.

“Htjeli smo mladima ponuditi takvu vrstu evangelizacije, pobožnosti i pristupa vjeri koji je njima blizak i prihvatljiv, a to je putem duhovne glazbe, zajedništva i radosti. To je na neki način naš odgovor na njihovu potrebu i žeđ za Bogom,” naglasio je Krunoslav Siroglavić o nakanama koncerta. ” Za razliku od prošle godine, kada je koncert bio održan na Trgu Svete Terezije u Požegi, ove godine će se održati u Sportskoj dvorani „Tomislav Pirc“ u Požegi, s početkom u 20 sati. Nakon glazbenog programa, kao vrhunac večeri uslijedit će euharistijsko klanjanje u požeškoj Katedrali. Pripremu programa koordinira Pastoralni centar Požeške biskupije, a u organizaciju su uključeni mladi svećenici, vjeroučitelji, animatori i brojni drugi volonteri i dobročinitelji, dodaje Siroglavić.

Zašto sportska dvorana umjesto gradskog trga – Siroglavić je dodatno pojasnio. Citiramo: “Više je razloga. Tu je sigurnost jer mi smo prošle godine, budući da se nije rasvjeta mogla skinuti, imali mlade koji su cijele noći pazili. Druga stvar je vrijeme, a treća stvar je zbog sakralnosti katedralnog trga, da se ne bi stvorila nekakva navika da svako malo pripremimo tamo različite manifestacije i da nekako tu sakralnost, možemo reći, narušimo s glasnom glazbom. Odlučili smo iz obzirnosti prema trgu koji je katedralni, staviti u dvoranu.”

Manifestaciju su podržali Požeško-slavonska županija i Grad Požega koji je kao i prošle godine besplatno omogućio odabrani prostor i korištenje pozornice u vlasništvu Grada, te drugi gradovi i općine s područja Požeške biskupije i poduzetnici.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok/OKV

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn