OTVORENO RECIKLAŽNO DVORIŠTE U POŽEGI – Odgovorno i kvalitetno građani mogu odložiti čak 48 različitih vrsta otpada

Datum objave: 08. 5. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Industrijskoj ulici u Požegi, u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića te brojnih uzvanika, danas je svečano otvoreno Reciklažno dvorište čime je Grad Požega uspješno završio projekt vrijedan više od 5 milijuna kuna kojeg je Europska unija sufinancirala 85 posto. Objektom Reciklažnog dvorišta upravljat će Komunalac d.o.o. Požega, a građani već od sutra ( 9. svibnja) potpuno besplatno mogu odložiti 48 različitih vrsta otpada.

Reciklažno dvorište nova je dimenzija u sustavu gospodarenja otpadom na području grada Požege, dugoočekivani civilizacijski doseg, naglasio je gradonačelnik Požege Darko Puljašić. “Svjesni smo da na samo na dobrim i zdravim temeljima zaštite okoliša naš grad i sva prigradska naselja mogu graditi uspješnu budućnost. To je blago koje smo posudili od svojih predaka, a koje trebamo čuvati i razvijati za našu djecu.Grad Požega zahvaljuje ministarstvu što je prepoznalo ovaj projekt i što je on zaživio. Od danas svi naši građani mogu zbrinjavati otpad na kvalitetan i odgovoran način jer sada nema više niti jedan razlog da se otpad odbacuje u prirodu, i to otpad koji može biti vrijedna sirovina. Ovo je rezultat truda ne samo Grada Požege već i resornog ministarstva i Vlade Rh jer samo u zadnjih pet godina Grad Požega uprihodovao je stotinu milijuna kuna bespovratnih sredstava za vrijedne projekte. Potrudit ćemo se dodatno da kroz edukaciju razvijamo svijest te ovo Reciklažno dvorište doista zaživi na najbolji i najučinkovitiji način,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj velik je zadatak za sve nas i može funkcionirati samo ako svi na njemu radimo, a ovakvi projekt taj zadatak znatno olakšavaju, naglasio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. “Naša ekonomija naslonjena je na turizam i nužno je Lijepu našu sačuvati lijepom ali i čistom. Upravo stoga reciklažna dvorišta kao jedan od segmenata ukupnog sustava gospodarenjem otpadom vrlo su važna, a iz Europske unije financirali smo posljednje dvije godine 142 ovakva projekta. Ovo vrijedno pet milijuna kuna koje je EU sufinancirala s 85 posto pokazatelj je uspješne alokacije i korištenja europskih sredstava u vrijeme mandata ove naše Vlade, mandata Vlade Andreja Plenković. Čestitam Gradu Požegi i Komunalcu na uspješnoj realizaciji ovog projekta, ali i na svim onim projektima koje su Grad Požega i Požeško-slavonska županija realizirali u posljednjih nekoliko godina. Svaki takav projekt znači povećanje životnog standarda naših građana, ovdje konkretno kroz učinkovitiji sustav gospodarenja otpadom, svaki takav projekt potvrđuje uz to da smo učinili najbolju moguću stvar onog trenutka kada smo ušli u Europsku uniju i svaki takav projekt daje nam za pravo radovati se budućim projektima,” rekao je ministar Ćorić.

Reciklažno dvorište smješteno je u odvojku Industrijske ulice u Požegi na površini od 3.493 kvadratna metra, od čega je površina ograđenog dijela 2.714 kvadratnih metara. Građani će na reciklažno dvorište već do sutra, 9. svibnja moći odložiti 48 različitih vrsta otpada potpuno besplatno – od glomaznog otpada, otpada iz kućanstva, zelenog otpada, motornih ulja, gotovo sve što postoji u jednom kućanstvu i oko njega, najavio je direktor Komunalca d.o.o. Anto Bekić.

“Projektirani kapacitet je godišnje oko 800 tona otpada, a time će se postići i daleko veće količine odvojenog skupljenog otpada te smanjiti odlaganje otpada na način kako se to sada radi. Dvorište mogu koristiti svi korisnici sustava odvoza otpada, uz osobnu iskaznicu te uz prethodno odvajanje otpada kako bi ga u dvorištu samo odložili u odgovarajuće spremnike. Sankcije nisu predviđene, želimo ljude ponajprije educirati, dati im potrebne informacije i sigurni smo kako će vrlo brzo veliki broj građana koristiti ovo dvorište, ” rekao je direktor Bekić.

Prvi su spremnike i to za plastiku koristili mališani požeškog Dječjeg vrtića dajući tako poticaj i odraslima. Na svečanosti otvorenja Reciklažnog dvorišta, uz resornog ministra bio je pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnici i načelnici s područja županije, brojni drugi uglednici iz društvenog i gospodarskog života te kao gosti, “plava skupina” kandidata s liste HDZ-a za EU parlament predvođeni Dubravkom Šuicom.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn