OTVOREN CENTAR ZDRAVLJA – Savjetovalište za promjenu životnog stila i očuvanje zdravlja

Datum objave: 13. 4. 2016. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA  – U sklopu županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u Požegi u Županijskoj ulici broj 9,  danas je otvoren Centar zdravlja, savjetovalište za promjenu životnog stila i prevenciju pretilosti.

Centar zdravlja sadrži šestomjesečne programe koji ima svoj cjenik, a ciljana populacija su pretile osobe te osobe koje su pod visokim rizikom za razvoj dijabetesa Tipa 2. “Problem prekomjerne tjelesne težine i nepravilne prehrane koja je u podlozi toga te nedovoljna tjelesna aktivnosti izuzetno su veliki javnozdravstveni problemi u današnje vrijeme, kako u Hrvatskoj tako i u našoj županiji. Zbog toga imamo povećanu učestalost dijabetesa Tipa 2 koji, ako se ne otkrije na vrijeme, nosi ozbiljne komplikacije,” naglasila je voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević .Ovakav oblik rada s korisnicima postoji u još nekoliko županije, ali nigdje nije koncipiran na ovakav način, dodaje Kovačević.

nn

“U sklopu šestomjesečnog programa za početak se svaki mjesec posvetimo nekoj temi i svaki korisnik kroz taj mjesec vodi svoj osobni dnevnik, mi smo potpora njegovoj osobnoj motivaciji. U prvom mjesecu smo posvećeni gospodarenju vremenom, pokušavamo dogovoriti promijene kako bi korisnik našao vremena za tjelovežbu, pravilnu prehranu i sl. Na to nadovezujemo ciljano i detaljno pravilnu prehranu te na kraju temu mentalnog zdravlja. To je ukratko opcija programa – šest susreta kroz šest mjeseci. Cijena tog programa, bez popusta je 800 kuna, a cijena programa koji traje šest mjeseci uz 15 susreta je 2160 kuna, ” dodaje Kovačević.

nnn

“Cilj je da svim stanovnicima naše županije pružimo profesionalno vođenje promijene životnog stila,” naglasio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević. Prigodnim riječima Centar zdravlja otvorio je zamjenik župana Ferdinand Troha.”Vjerujem da će ovo savjetovalište stanovnicima Požeško-slavonske županije pružiti sve one spoznaje potrebne da bi očuvali zdravlje. Zahvaljujem Zavodu za javno zdravstvo što je među prvima prepoznao ovu potrebu, ovo je uistinu hvale vrijedna inicijativa” naglasio je Troha.

TEKST: S. Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn