OŠ STJEPANA RADIĆA ČAGLIN – Učenica Lorena Švajda i čaglinska škola nagrađeni za sudjelovanje u natječaju “Luka Ritz”

Datum objave: 25. 7. 2018. | Kategorija: Društvo

ag01

ČAGLIN – OŠ Stjepana Radića iz Čaglina nagrađena je za sudjelovanje u natječaju za promicanje tolerancije i škole bez nasilja “Luka Ritz”. Čaglinska škola za godišnju istoimenu ove je godine predložila učenicu IV. razreda Lorenu Švajda koja se izdvaja uspjesima na natjecanjima i humanitarnim aktivnostima. Iako Lorena nije osvojila godišnju nagradu, odlukom resornog ministarstva sve škole koje su sudjelovale na natječaju, pa tako i čaglinska,  dobile su po deset tisuća kuna za rad na prevenciji nasilja.

Svi su čuli za Luku Ritza. Mladića,  srednjoškolca na pragu života kojeg su huligani na smrt pretukli.U spomen na njega, i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja, krajem rujna 2008. godine, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donio je odluku o uspostavljanju godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, a  sve osnovne i srednje škole mogu  nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju, humano i nenasilno ponašanje.Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000,00 kn mjesečno. Škola koju pohađa nagrađeni učenik dobija  posebno priznanje.

Ove godine  u natječaju je sudjelovala i OŠ Stjepana Radića u Čaglinu a za Godišnju nagradu predložena je učenica Lorena Švajda. Pedagoginja Ljiljana Đurđević je napisala obrazloženje prijedloga i preostalo je samo čekati i nadati se kako će Lorenini  uspjesi na natjecanjima, aktivno bavljenje sportom, sudjelovanje u brojnim humanitarnim akcijama, trud i zalaganje za nenasilje i toleranciju biti prepoznato i nagrađeno. Međutim, u školu je došao dopis ministrice MZO Blaženke Divjak u kojem  izvješćuje da su škole koje su ove godine sudjelovale na natječaju dobile po 10.000,00 kuna za rad na prevenciji nasilja u školama. Iako Lorena nije dobila Godišnju nagradu, u  Čaglinu su ponosni što se opet o njihovoj školu čuje i van granica Županije!
“Veseli smo što su u resornom Ministarstvu prepoznali vrline, zalaganje i ogroman trud kako Lorene, tako i ostalih učenika i djelatnika škole u promicanju tolerancije i nenasilja. Svakako ćemo se i dalje truditi biti škola koja s ponosom nosi oznaku -Ovo je mjesto nulte tolerancije na nasilje,” naglasila je pedagoginja škole Ljiljana Đurđević.

lorena

U obrazloženju prijedloga između ostalog stoji:

Učenica Lorena Švajda pohađa ove godine tek IV. razred u našoj školi, a već je sudjelovala u puno humanitarnih akcija i projekata. Iako ima nepunih 11 godina od prvog razreda je primjer drugima i potiče ostale učenike na pozitivno, nenasilno i tolerantno ponašanje. U razredu je omiljena, jer između ostaloga potiče i održava pozitivnu komunikaciju i atmosferu. Izuzetno je ljubazna i pristojna. Osjetljiva je na tuđu nevolju i ne skriva emocije te stalno predlaže na koji način možemo pomoći bilo učenicima, bilo stanovnicima naše Općine i šire olakšati im svakodnevni život. Pomaže učenicima koji imaju teškoća u svladavanju nastavnog gradiva. Uvijek je spremna za suradnju i voli predlagati različite aktivnosti. Kada je Gunju i taj dio naše Domovine pogodila velika elementarna nepogoda poplava zajedno sa svojim razredom inicirala je prikupljanje humanitarne pomoći. Njezin razred se uključio u prikupljanje plastičnih čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, pa su nagrađeni, uz još nekoliko razreda, besplatnim izletom u NP ,,Krka“. Također su prikupljali i higijenske i prehrambene potrepštine za socijalnu samoposlugu u Vukovaru.

Iza sebe ima, sportskim rječnikom rečeno ,, već mnogo utakmica u nogama“ što se tiče literarnog izričaja, glumačkih nastupa, natjecanja u plesu. Godinama trenira judo i na turnirima redom osvaja medalje. Nositelj je narančastog pojasa, ali uvijek ističe da je judo plemenita vještina koja prije svega služi za samoobranu, a ne da se ne netko nasilno ponaša. Također trenira odbojku od početka ove godine. Dva puta je sudjelovala na Županijskoj smotri Lidrano s literarnim radovima. Aktivna je članica mladeži DVD Čaglin i nekoliko puta je sudjelovala na vatrogasnim natjecanjima mladeži. S tih natjecanja ima dva zlata i jednu brončanu medalju.Osim aktivnosti iz jezično-umjetničkog i sportskog područja, Lorena je sudjelovala na županijskim natjecanjima iz matematike, gdje je ove godine osvojila 3. mjesto te od II. razreda sudjeluje na Međunarodnom matematičkom natjecanju Klokan. U III. razredu je na ,,Klokanu“ osvojila nagradu jer je bila među 10% učenika koji su postigli izvrsne rezultate.Pleše u folklornoj skupini škole ,, Zore čaglinske“ te pohađa izvanškolsku aktivnost Sviranje tamburice koju vodi poznati izvođač slavonskih pjesama i član nekadašnjeg sastava ,,Bekrije“ Robert Vojvodić. Ukratko – Lorena je svestrana i nadarena, odlična učenica uzornog ponašanja. Zahvaljujući njoj, kao i njenim kolegicama i kolegama učenicima Čaglin nije samo malo naselje ucrtano na zemljopisnoj karti, čiju školu pohađaju učenici koji putuju iz više od dvadeset sela općine Čaglin. Pokazuje svakodnevnim primjerima kako se i u maloj, na žalost prometno izoliranoj sredini, ekonomski i socijalno depriviranoj, može raditi sa srcem i svoju dobrotu širiti prema onima koji su u potrebi”. Bravo Lorena!

TEKST: S. P.     FOTO: OŠ S. Radića Čaglin

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn