OŠ GRIGORA VITEZA POLJANA: Daj šapi glas – školarci za humaniji pristup životinjama

Datum objave: 21. 5. 2020. | Kategorija: Lifestyle

POLJANA – U OŠ Grigora Viteza Poljana, ove školske godine provodi se projekt brige za napuštene životinje “Daj šapi glas!”. Projekt je iniciran i kreiran u suradnji OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec i Hrvatske mreže školskih knjižničara. Projektom se želi kod učenika i lokalne zajednice osvijestiti briga prema napuštenim životinjama te izmijeniti stavove i ponašanje prema vlastitim kućnim ljubimcima kako bi se broj napuštenih životinja smanjio.

O detaljima ovog nadasve humanog projekta izvijestila nas je Marina Piria, knjižničarka u Osnovnoj školi Grigora Viteza u Poljani, koja uz školsku pedagoginju Vedranu Berečki vodi ovaj projekt: „Sukladno sa svrhom i ciljem projekta u našoj školi proveli smo nekoliko različitih aktivnosti. Najprije su svi učenici putem Powerpoint prezentacije upoznati s informacijama o projektu, osnovnim načinima brige za životinje i ljubimce te pozvani na suradnju,” naglasila je Piria.

Prvi razred je tako s učiteljicom Z. Kliček izradio kućice i zdjelice za mačke i pse od plastelina. Treći razred pisao je sastavak i izrađivao crteže, četvrti razred ugostio je gošće iz Udruge za zaštitu životinja Sirius Požega (koja djeluje i u Pakracu) koje su nam pričale o radu Udruge i plemenitom činu udomljavanja, ali i istaknule važnost sterilizacije i kastracije kako bi se broj napuštenih životinja smanjio. Peti razred intervjuirao je veterinara, šestaši su u izvannastavnoj aktivnosti „Robotika“ izradili podloške za čaše u obliku šapa koje su ispale pravi hit, sve su prodane.

Sedmi razred je na temelju Zakona o zaštiti životinja sastavio poruke u brošuri, a osmi je razred izrađivao čestitke s motivima životinja za prodaju s podlošcima na Božićnom sajmu u Lipiku. Novac od prodaje, kao i sitan povrat novca sa školskog izleta u Zagreb, donirali su Udruzi za zaštitu životinja Sirius. Knjižničarska grupa je izradila bojanke s ilustracijama iz poznatih slikovnica (Dama i skitnica, 101 dalmatinac i sl.). Projekt će se nastaviti i iduće godine.

“Što smo naučili i što poručujemo: sterilizirajte i kastrirajte ljubimce radi njihove dobrobiti te kako bi izbjegli neplanirana legla koja je problem zbrinuti. Također, Zakon nalaže da držite pse na način da ne izlijeću na cestu, plaše djecu ili napadaju druge pse – molimo vas da držite pse u ograđenom dvorištu. Na kraju, brinite se za svoje kućne ljubimce i domaće životinje, budite odgovorni vlasnici te udomite ili donirajte za spas napuštenih životinja!“ poručuju iz OŠ Grigor Vitez Poljana.

IZVOR:www.compas.com

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn