ORIOVITA 2022 – Četvrt stoljeća manifestacije koja slavi vino i potencijale ruralnog turizma općine Oriovac i ovog dijela Slavonije

Datum objave: 04. 6. 2022. | Kategorija: Susreti

ORIOVAC – Oriovac, poznati vinski i vinogradarski kraj i izvan granica Brodsko posavske županije, ove je subote, 4. lipnja, po 25.put bio središnje mjesto okupljanja vinara i ljubitelja dobre kapljice u okviru tradicionalne Oriovite, najdugovječnije, najuspješnije i najposjećenije općinske manifestacije u organizaciji lokalne Udruge vinogradara i voćara Općine i TZ Meridiana Slavonica

Jedna od najdugovječnijih, najuspješnijih i najposjećenijih oriovačkih manifestacija, priča koja već četvrt stoljeća spaja enologiju, turizam i sve ono najbolje od Slavonije-tradicionalna Oriovita, uspješno je, u “režiji” lokalne Udruge vinogradara i voćara Općine i TZ Meridiana Slavonica, organizirana ove subote, 4. lipnja. Završni dan 25. izložbe vina na otvorenom i ove je godine, uz ljubitelje dobre kapljice, okupio i vinare iz cijele Slavonije- od Iloka i Erduta, Našica, Pleternice, Vetova, Kaptola, Vranovaca, Cernika, Sibinja, Starog Petrovog Sela, do Slavonskog Broda, Nove Gradiške i Požege.

Završnici poznate oriovačke manifestacije čiji je cilj afirmirati enološko blago i brojne turističke potencijale ovog dijela regije, prethodilo je, ocjenjivanje pristiglih uzoraka vina, njih čak 123, koji su, kvalitetom, složni su i stručnjaci i amateri, iz godine u godinu sve bolji. Potvrdio je to i prvi čovjek Općine Oriovac, načelnik Antun Pavetić, zadovoljan, prije svega, održavanjem tradicije, jer, iako se, kroz četvrt stoljeća mijenjala i rasla, manifestacija je ovo koja se održava svake, pa čak i pandemijske 2021.godine.

” Iza nas je 25 godina priče po kojoj je Oriovac postao poznat i izvan lokalnih granica, manifestacije Oriovita koju nastojimo održati svake godine, bez “fulanja”, što smo potvrdili i lanjske, pandemijske godine. Događaj je to koji se posljednjih četvrt stoljeća mijenjao, ali i rastao iz godine u godinu, od skromnih početaka sa tek nekoliko lokalnih vinskih uzoraka, do međunarodnih izdanja s gostima vinarima iz Makedonije, Slovenije i Srbije, sve do ovogodišnjeg, međužupanijskog karaktera. Uz održavanje tradicije, promociju Općine i naših potencijala, manifestacija je to i edukativnog karaktera, jer uči nas enologiji i kulturi pijenja i uživanja u vinima koja su, čini mi se, posljednjih godina, sve bolja i bolja.” rekao je načelnik.

“Uz kvalitetnu vinsku kapljicu kojoj je, usudit ću se reći, pripomogla i naša manifestacija, Općina Oriovac značajan je iskorak napravila i osnivanjem zajedničke Turističke zajednice Meridiana Slavonica s Općinama Brodski Stupnik i Nova Kapela, što je, uostalom i europski trend od kojeg bi svi trebali imati koristi. Potvrđuje to i sve veći broj kuća za odmor na našem području, punih gotovo svaki vikend. Svjesni potencijala, na tom smo tragu ove godine donijeli odluku da s po 20 tisuća kuna pomognemo 10 obitelji koje su spremne baviti se turizmom i uložiti novac ili u izgradnju kušaonica, smještajne kapacitete ili nešto treće, vjerujući kako je riječ o priči koja pije vodu, ali i, referirajući se na Oriovitu, vino, jer ne vidim razlog zašto ovdje ne bi stao autobus pun gostiju željnih dobrog provoda uz eno gastro blago koje nam je na dlanu. ” upoznao je načelnik Pavetić.

Iako je riječ o manifestaciji u čijem je središtu vino, Oriovita je posjetiteljima središnjeg mjesnog parka, po dobrom običaju domaćina, ponudila i bogatu prateću gastronomsku ponudu, a fešta će potrajati do dugo u noć uz nastup TS Lengeri i Gazde.

TEKST: Simonida Tarbuk                  FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn