OPREZNO S VATROM – Krenula sezona požara na otvorenom prostoru

Datum objave: 04. 3. 2021. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Lijepo vrijeme otvorilo je sezonu požara na otvorenom. Vatrogasci i policija upozoravaju građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Poslušajte ih.

U srijedu 3. ožujka 2021. oko 15 sati u blizini mjesta Jezero na području općine Čaglin na neutvrđeni način je došlo do požara u kojem je opožareno oko 2 hektara suhe trave i niskog raslinja i 1 hektar šume. Nakon očevida slijedi daljnje kriminalističko istraživanje i utvrđivanje svih okolnosti navedenog požara, izvijestili su iz požeške policije. To je samo jedan u nizu požara na otvorenom koji su se već dogodili i koji će se, kako nam nažalost kazuje iskustvo iz prijašnjih godina, događati.

Naime, dolaskom sunčanih i toplijih dana građani lijepo vrijeme koriste za obavljanje radova na otvorenom pa tako i za spaljivanja trave i korova na poljoprivrednim i drugim površinama, koje uz nedostatak opreza često dovede do požara širih razmjera. Istovremeno, još uvijek za trajanja sezone grijanja, posebice za vjetrovita vremena češći su požari na građevinskom objektima i obiteljskim kućama.

“Od početka 2021. do danas, evidentirano je ukupno 16 požara, od toga po sedam požara na građevinskim objektima i otvorenim prostorima te jedan na prometnim sredstvima. Ovom prilikom upozoravamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje,” naglasila je glasnogovornica PU požeško-slavonske Nikolina Janković.

Neke od zaštitnih mjera su : odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima, načiniti pojas širine 3 metra čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje, osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari, te uz mjesto spaljivanja osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr. Spaljivanje treba provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra, a na kraju je jako bitno je pregledati ostatke spaljivanja i u potpunosti ih ugasiti.

“Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili na broj 112.,” zaključila je glasnogovornica Janković.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok/HVZ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn