OPĆINA VRBJE: ZAJEDNO ZA ODRŽIVOST – Javna tribina u okviru projekta odgovornog gospodarenja otpadom

Datum objave: 04. 7. 2024. | Kategorija: Društvo

VRBJE – Suvremeni trendovi življenja, klimatske promjene ali i sve veće zagađenje, uz novu razinu svijesti od nas traže i nove obrasce ponašanja. Svjesni su toga u Općini Vrbje stoga su, u suradnji s Udrugom Studio B, jednom od aktivnijih lokalnih organizacija civilnog društva, organizirali javnu tribinu na temu važnosti odvajanja otpada i recikliranja, upoznavajući mještane i s realiziranim projektima i aktivnostima provedenim u smjeru zaštite okoliša od 2009. godine do danas

U Društvenom centru Bodovaljci ovaj se tjedan tražila “stolica više” na održanoj javnoj tribini na temu važnosti odvajanja otpada i recikliranja, organizianoj u “režiji” Općine i Udruge Studio B, lokalne organizacije civilnog društva. Uz niz korisnih informacija, bila je to prilika i da se mještani i mještanke upoznaju s aktivnostima koje se provode po pitanju promicanja održivosti, provedbe zelenih politika i očuvanja okoliša i osvijeste što svi možemo učiniti kako bi naš zrak, vodu i polja održali čistima i sigurnima. Uz zahvalu na dolasku i interesu za ovu važnu temu, čelni čovjek Općine Vrbje, načelnik Igor Jurišić, tom je prilikom podsjetio na brojne projekte i aktivnosti provedene u smjeru zaštite okoliša od 2009. godine naovamo, od kojih valja izdvojiti sanaciju divljih deponija, uvođenje LED rasvjete u gotovo sva naselja Općine, nabavku električnog čistača, energetske obnove zgrada u vlasništvu Općine itd.

Predviđenim i realiziranim aktivnostima koje imaju za cilj odgovoriti na sve izazovnije klimatske promjene i naći adekvatne odgovore na zaštitu prirode i životnog okoliša, načelnik je podsjetio kako je Općina nabavila i besplatno podijelila kante za odvajanje otpada svim kućanstvima jer prvi je to korak u uspješnom procesu recikliranja koji doprinosi većoj održivosti okoliša i smanjuje negativan utjecaj otpada na život i zdravlje ljudi, te naglasio kako je potrebno da što više mještana bude svjesno ovoga jer će tako biti lakše gospodariti otpadom i pretvarati ga u korisnu sirovinu, čime ćemo u konačnici ostaviti zdraviji i sigurniji okoliš našoj djeci i unucima. Tajnica Udruge Studio B, Manuela Strinavić, opisala je što organizacije civilnog društva mogu učiniti na području promicanja održivosti, od implementacije poslovnih praksi koje koriste resurse na odgovoran način (što manje korištenja papira, odvajanje otpada, racionalna potrošnja električne energije, grijanje na održive izvore itd.), do provedbe edukativnih i informativnih aktivnosti za djecu i mlade. Iznimno posjećena tribina dokaz je sve veće svijesti mještana Općine Vrbje o važnosti promjene navika ali i koracima koje svi možemo i moramo učiniti kako bi kvalitetno odgovorili na klimatske izazove, što je, u završnoj poruci, naglasio i načelnik Jurišić.

“Svi mještani naše Općine znaju da živimo okruženi prekrasnom prirodom i u takvom suživotu s njom za koji stanovnici većih gradova u Europi plaćaju bogatstvo, što, često, uzimamo i zdravo za gotovo. Također, znamo kako je poljoprivreda jedna od najvažnijih gospodarskih aktivnosti na našem području. Odvajanjem i ponovnom upotrebom otpada čuvamo naša polja od štetnih utjecaja, čuvamo našu Savu i naše šume od smeća, i čuvamo jedni druge i naše zdravlje. Ako to nije dovoljan razlog, boljeg nemamo”, zaključio je Jurišić. Navedena tribina održana je u okviru projekta odgovornog gospodarenja otpadom Zajedno za održivost, sufinanciranog sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

TEKST: Simonida Tarbuk                       FOTO: FB Općina Vrbje

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn