OPĆINA STARO PETROVO SELO: VINKOVO U STARCIMA – Blagoslov Svetom Vinku za plodnu godinu i dobar urod

Datum objave: 22. 1. 2023. | Kategorija: Susreti

STARCI – Uspješnoj vinogradarskoj godini, dobrom vinu i njegovom zaštitniku na novogradiškom su kraju među prvima nazdravili Staropetrovoselci, jer, bolje da propadne selo nego običaji, a Vinkovo u Starcima, vinorodnom kraju Brodsko posavske županije i naselju s iznimnim turističkim potencijalom , tradicija je koja se čuva s posebnom pažnjom

Nadajući se plodnoj godini i dobrom urodu, zaštitniku vina i vinograda, svetom Vinku, među prvima su na širem novogradiškom kraju, nazdravili Staropetrovoselci, jer bolje da propadne selo nego običaji. Tradicionalna manifestacija organizirana je u Starcima, pitoresknom naselju s iznimnim turističkim potencijalom u kojem se, kažu znalci, nalaze neki od ponajboljih vinograda u ovom dijelu Brodsko posavske županije, u domaćinstvu Općine Staro Petrovo Selo, Župe Svetog Antuna Padovanskoga i Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“.

Učinili su to onako kako rade već više od dva desetljeća, u društvu prijatelja, uz toplinu vatre i zvuke tamburice, pune čaše i stolove, uz kapelicu koja nosi ime zapovjednog vinogradarskog svetca, svetom misom i svečanom ceremonijom, uz utvrđen obred blagoslova vinove loze, označavajući tako i novu sezonu vinogradarskih radova i početak orezivanja plodova bez kojeg ne bi bilo ni, u ovim krajevima, omiljene kapljice. Jer, svaki pravi vinogradar 22.siječnja, na Svetog Vinka, mora vinogradu u pohode. Potvrđuje to i mladi predsjednik lokalne Udruge vinogradara i voćara, Saša Cindrić, zadovoljan odazivom gostiju i tradicijom koja se, u ovom kraju, posebno čuva, nadajući se i boljoj godini od one prošle.

” U udruzi nas je trenutno 40-ak, polovicu čine vinogradari, a ostalo su voćari. Spoj je to mladosti i iskustva jer ima nas različitih godina, još da je i više dostupnih sredstava kako bi mogli širiti vinograde i ulagati u opremu, jer puno je i planova i ideja, poput međusobnog udruživanja, a onda i aktivnosti kojima bi graševinu kao našu dominanntnu sortu, učinili prepoznatljivijom, pa tako i konkurentnijom na tržištu. Unatoč svemu, s plasmanom uglavnom nemamo problema obzirom da najvećim dijelom prodajemo na kućnom pragu i po lokalnim ugostiteljskim objektima, a zadovoljni smo i s vrijednošću imovine udruge koju, najvećim dijelom, čine oprema i mehanizacija za obradu vinograda i potrebe naših voćara. “, upoznaje predsjednik Cindrić.

Manifestaciji koja polako, ali sigurno, postaje sve prepoznatljiviji brend staropetrovoselskog kraja, uz mnogobrojne vinogradare, voćare, mještane i zaljubljenike u kapljicu, nazočio je i čelni čovjek Općine, načelnik Nikola Denis, zadovoljan što Vinkovo u Starcima prepoznaje sve veći broj gostiju. “Iz godine u godine, sve nas je više krajem siječnja u vinogradima, što je, uz održavanje tradicije i cilj manifestacije . Potvrda je to i dobrog rada Udruge vinogradara i voćara, kao i sve veće kvalitete vina, što potvrđuju i dobri rezultati sa strukovnih natjecanja. Posebno mi je drago što potencijal svega onoga što nas okružuje prepoznaju i mladi, zbog čega ćemo, uz bogatu gastronomsku ponudu, nadaleko poznato slavonsko gostoprimstvo, a onda i jedinstveni položaj pitoresknog naselja Starci, priču nastojati i proširiti, jer, turistički potencijal je tu.”, istaknuo je, načelnik Nikola Denis.

Uz ukusna vina, posjetiteljima je dobro sjeo i tek skuhani grah s kobasicama, a uz sjajne domaćine, za dobru energiju tijekom cijelog slavlja brinut će i ekipa Tamburaškog sastava Satir.

TEKST: Simonida Tarbuk                   FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn