OPĆINA STARO PETROVO SELO – Turizam na slavonski način

Datum objave: 14. 8. 2023. | Kategorija: Lifestyle

STARO PETROVO SELO – Iako je, uglavnom, percipiramo kao nepreglednu ravnicu, okružena brojnim planinama i gorama, skrovitim kotlinama, Slavonija je puno više od toga. Dokazuju to i Starci, sasvim posebno mjesto u Općini Staro Petrovo Selo i dobro čuvana tajna istinskih rock and roll poklonika. “Adresa” je to najboljeg, najneformalnijeg i pozitivno najluđeg malog open air festivala na kontinentu koje, okruženo pitoresknim brežuljcima kao stvorenim za uzgoj najboljih vinskih sorti regije, s dobrodošlicom čeka cijele godine

Ukoliko razvikane turističke destinacije nisu ono što tražite od godišnjeg odmora, kontinent i njegov jedinstveni spoj prošlosti i sadašnjosti, mogao bi biti upravo ono što trebate, idealna destinacija za obiteljski izlet i bijeg u prirodu. Sve to, pa i puno više, nudi Slavonija, regija nepregledne ravnice, okružena planinama, gorama i skrovitim kotlinama, prepuna pitoresknih naselja koje je, često, nemoguće naći i na karti.

Dokazuju to i Starci, sasvim posebno mjesto u Općini Staro Petrovo Selo i dobro čuvana tajna istinskih rock and roll poklonika. Iako tijekom godine ima tek nekoliko stanovnika, posljednja dva desetljeća u mjesecu srpnju, mjesto je to, koje trudom i entuzijazmom lokalne udruge, privuče tisuće posjetitelja željnih dobre mjuze i sjajne energije na jedan od najboljih, najneformalnijih i pozitivno najluđih malih open air festivala kontinenta, poznatog pod imenom Rock Starci.

Uz cjelonoćno uživanje u žestokim rock rifovima i nastupima istinske glazbene kreme, jer samo takvi navraćaju na ovaj festival, prilika je ovo da iskusite i sve ono što nudi pomalo još uvijek skrivena Slavonija. Prirodnih, tradicijskih, kulturnih i eno-gastronomskih potencijala sve su svjesniji i mještani Općine Staro Petrovo Selo, upisane na turističku kartu Brodsko posavske županije upravo zbog svojih kvalitetnih događanja.

Jedno takvo, sve prepoznatljivije, službeno otvara i svaku Novu Godinu, nadajući se i uspješnoj vinogradarskoj. Riječ je o Vinkovu u Starcima, svečanosti u čast zaštitnika vina i vinograda koji su u ovom pitoresknom selu, prema znalcima, neki i od ponajboljih u ovom dijelu Brodsko posavske županije.

Događaj u domaćinstvu Općine Staro Petrovo Selo, Župe Svetog Antuna Padovanskoga, mjesne Turističke zajednice i Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“, gostima i posjetiteljima mogao bi biti zanimljiv zbog tradicijske komponente i “okusa” stare Slavonije, iako posebno mame oni drugi okusi, nadaleko poznatih specijaliteta rezanih “pod 45”. Njima u čast Staropetrovoselci već godinama, također u siječnju, organiziraju i Švarglijadu u Hrvata. Ovaj polutrajni dimljeni proizvod koji je u drugim krajevima Hrvatske poznat i kao tlačenica ili prezvuršt, baš kao i kulen, pravi se od najboljih komada kuhanog mesa i još je jedna u nizu delicija sa slavonske trpeze, što itekako znaju u ovoj Općini.

Zahvaljujući brojnim mjesnim udrugama, aktivnima u organizaciji niza događanja, brojne goste i posjetitelje Petrovoselci s dobrodošlicom dočekuju i krajem lipnja, s bogatim višednevnim programom obilježavanja Dana Općine. Uz koncerte, sportska i gastro natjecanja, tradicionalni quad show i enduro party, idealna je to prilika za navratiti u ovaj dio Slavonije i iskusiti usporeni i pomalo sneni ritam regije.

Skriveni vinogradi na obroncima Babje gore, mnogobrojni OPG-i sa zdravim, domaćim proizvodima, sve značajnji broj kuća za odmor, kao i blizina oba Grada županije – Nove Gradiške i Slavonskog Broda, razlog su da jedan vikend navratite do Starog Petrovog Sela i okusite turizam na kontinentu.

TEKST : Simonida Tarbuk             FOTO: D. Pok/ SPS

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn