OPĆINA SIBINJ – Odvoračka večer u Grižićima okupila brojne mještane i posjetitelje

Datum objave: 30. 7. 2023. | Kategorija: Susreti

GRIŽIĆI – Da im je zajedništvo iznad svega, još su jednom potvrdili mještani Općine Sibinj, uspješno organiziravši Odvoračku večer. Održana treću godinu za redom, ovaj put u Grižićima, u okviru Ljeta u Sibinju, manifestacija je to čiji je cilj očuvanje tradicije i kulture, poticanje druženja i humanosti, te, prije svega, povezivanje odvoračkih sela, zbog čega manifestacija slijedeće godine , uz svesrdnu podršku Općine, seli u Jakačina Malu.

U Grižićima, naselju Općine Sibinj, posljednju srpanjsku subotu, uspješno su organizirane Odvoračke večeri. Održana treću godinu za redom, u okviru Ljeta u Sibinju, u sjajnoj “režiji” NK Vatrogasac Grižići, NK Mladost Jakačina Mala, Udruge za sport i rekreaciju Dilj M&M Brčino Ravan, Lovačke udruge Kuna Odvorci i Općine,  manifestacija je to čiji je cilj očuvanje tradicije i kulture, poticanje druženja i humanosti, te prije svega, povezivanje odvoračkih sela, zbog čega “priča” slijedeće godine, nakon što je već uspješno orgnizirana u naseljima Brčino i Ravan, “seli” u Jakačina Malu.

Veliki broj organizatora kao i posjetitelja, i ovaj je put potvrdio kako je Sibinjcima zajedništvo iznad svega, što osjeti svatko tko navrati na neku od njihovih brojnih događanja. Folklorno-zabavnoj manifestaciji s dušom, prethodilo je misno slavlje u mjesnoj crkvi na Grižićima,nakon čega je uslijedio sadržajan kulturno-umjetnički program društava s područja Općine.

Članovi KUD-a Tomislav iz Sibinja publici su se predstavili s običajima žetve, spletom pjesama pjevačke skupine Sokolice, te posebno atraktivnom koreografijom Susačkog taneca , KUD Šokica iz Slobodnice pohvalio se svojom dječjom skupinom, kao i KUD  Slavonija Gornji Andrijevci , a nastupili su i domaćini, članovi  KUD-a Odvorci, društva s 50-ak članova svih dobnih skupina. Službeni dio večeri ljepote i raskoši narodne baštine zaključio je Branko Polić s glasovitom Pjesmom Odvorcima, prepustivši pozornicu Bosutskim bećarima koji su se pobrinuli da nitko ne ide prerano kućama.

Uz osiguran besplatan čobanac za sve koji su navratili, sjajnu organizaciju i dobru energiju, valja reći i kako je čitav događaj imao humanitarni karakter, a prikupljeni prilog namijenjen obnovi Župne crkve sv. Filipa i Jakova u Grgurevićima koja je u posljednjem olujnom nevremenu pretrpjela velike štete. Kako to uvijek ide u Sibinju, događaj je osobnim dolaskom podržao i prvi čovjek Općine, načelnik Josip Pavić, s pravom zadovoljan stvaranjem tradicije kao i kvalitetom manifestacije koja, iz godine u godinu, sve više raste, a uz zajedništvo, naglašava načelnik, upravo je to i cilj ovakvih susreta.

Nakon Odvoračkih večeri, Ljeto u Sibinju se nastavlja 5.kolovoza, Kukuruzijadom u Gornjim Andrijevcima, još jednom sjajnom domaćom pričom koja je iz lokalne inicijative izrasla u manifestaciju s tradicijom koja na zanimljiv način spaja slavonsku gastronomiju i folklor. Navratite i uvjerite se, sjajni domaćini čekaju s dobrodošlicom!

TEKST: S. Tarbuk               FOTO:facebook j.p.

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn