OPĆINA REŠETARI – Projekt sanacije odlagališta neopasnog otpada vrijedan 21 milijun kuna privodi se kraju

Datum objave: 15. 10. 2016. | Kategorija: Društvo

n

REŠETARI – U Općini Rešetari znaju kako povući europska sredstva, ali i koliko je važno promišljati „zeleno“. Samo pet mjeseci nakon službenog početka, radovi na kapitalnom, skoro 21 milijun kuna vrijednom projektu sanacije odlagališta neopasnog otpada na području općine Rešetari, privode se kraju.

Projekt koji sa 85 posto sredstava financira Europska unija, a s preostalih 15 Fond za zaštitu okoliša, dio je Strategije gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2007.do 2015.godine, ali i „infrastrukturna priča“ koja će značajno podići ekološku komponentu i kvalitetu života na području Općine. Riječ je o sanaciji deponije zatvorene 1995.godine na kojoj je, uz nerazvrstan komunalni otpad, odlagan otpadni mulj iz susjedne tvornice kože, ali i bolnički, te klaonički otpad, prostoru na kojem je, procjenjuje se, ostalo više od 70 tisuća četvornih metara otpada. Suvremenom „in-situ“ metodom ( doslovno-na mjestu) odlagalište bi do mjeseca studenoga trebalo biti sanirano i zatvoreno postavljanjem vodoneporpusnog sloja.Izvijestili su o tome na trećoj službenoj projektnoj konferenciji prvi čovjek Općine Rešetari, načelnik Zlatko Aga, Senka Vranić, direktorica konzultantstke tvrtke „Sintagma“ koja pruža tehničku pomoć u realizaciji projekta, glavni inženjer gradilišta Zlatko Vukasović,te inženjer tvrtke „Entazis“ koja obavlja stručni nadzor projekta, Dinko Šporčić.

Pored značajnog smanjenja negativnih utjecaja na okoliš, te posredno i na ljudsko zdravlje, prostor je ovo na kojem bi, upoznao je načelnik Zlatko Aga, u narednom desetogodišnjem razdoblju, trebao niknuti rekreacijski centar ili šetnica, ali i prostor koji nudi niz drugih mogućnosti s ciljem podiznaja kvalitete života na području Rešetara. Ipak, prije svega, potrebno je poraditi na podizanju ekološke svijesti javnosti. Jer unatoč nacionalnoj Strategiji i planu gospodarenja otpadom, još uvijek nismo mentalno dovoljno „zeleni“, što će u Općini nastojati promijeniti distribuiranjem edukativnih brošura koje bi  za cilj imale podučiti mještane na promišljenije odlaganje otpada na za to predviđena mjesta, ali u dugoročno izgradnju reciklažnog dvorišta u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB      FOTO: D. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn