ČUVARI TRADICIJE – Predstavljena monografija posvećena Ivi Čakaliću

Datum objave: 28. 6. 2024. | Kategorija: Kultura

KAPTOL – U sklopu obilježavanja Dana Općine Kaptol predstavljena je monografija o Ivi Čakaliću, samoukom etnografu koji je u svojim zapisima o lokalnom načinu života i običajima ostavio bogato nasljeđe.

Čakalićeva građa i ostavština čiji dio čuva i novouređeni Gradski muzej Požega u posebnom odjelu, do sada ipak nije u cijelosti znanstveno obrađena, a njenu vrijednost, prepoznala je Općina Kaptol na čelu s načelnikom Milom Pavičićem odlučivši se biti nakladnikom monografije Ivo Čakalić (1889. – 1971.) koja je ugledala svjetlo dana.Uz brojne zaljubljenike u tradiciju, promociji su prisustvovali požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa zamjenikom, gradonačelnik Grada Požege i saborski zastupnik Željko Glavić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić te predsjednik Općinskog vijeća Dario Lončarević.

Monografiju koja na više od 230 stranica donosi tekstove 15 autora, predstavio je glavni urednik Krunoslav Matešić uz autore Ivicu Ciganovića, Kristinu Rupert, Josipa Soudeka i Anitu Katić.”Kao općina, odlučili smo se odužiti našem Ivi izradom monografije koja je obuhvatila dio njegove ostavštine.” rekao je Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.

TEKST: S. Pok                           FOTO: PSŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn