OPĆINA KAPTOL – Halštatski dani u Kaptolu

Datum objave: 21. 6. 2018. | Kategorija: Kultura

e-pozivnica_Halstatski-dani_Kaptol_03-2-3

KAPTOL – U organizaciji Općine Kaptol, a u suradnji s Odsjekom za arheologiju filozofskog fakulteta u Zagrebu, Centrom za prapovijesna istraživanja i Arheološkim muzejom u Zagrebu u subotu 23. lipnja od 10 do 14 sati na Trgu V. Korajca održat će se manifestacija pod nazivom “Halštatski dani”.

Manifestacija se održava povodom Dana Općine Kaptol a program uključuje organizirana stručna vodstva po arheološkom nalazištu Kaptol – Gradci  od 11,00 do 13,00 sati. Okupljanje zainteresiranih je na Trgu V. Korajca. Uz ovaj edukativni izlet pripremljen je i niz edukativnih radionica te nagradna igra za posjetitelje.

Arheološko nalazište Gradci iznad Kaptola vezano uz starije željezno doba otkriveno je 1975., a sustavno se istražuje od 2001. god.   Pod vodstvom dr. Hrvoja Potrebice dokumentirano je 14 grobnih humaka halštatske nekropole, te ostaci kuća s halštatskom i latenskom keramikom na području naselja sjeverno od nekropole. Među najznačajnijim nalazima su keramički kernos i željezna bojna sjekira sa zaliscima i numeričkim simbolom iz Tumula 2, a iznimnu vrijednost ima Tumul 6 kao najbogatiji kneževski grob u Hrvatskoj, čiji inventar čine bojna oprema i oružje, brončani i željezni nakit, metalni dijelovi odjeće i konjske opreme, keramičko i brončano posuđe. Nalazi halštatske kulture s kaptolačkog područja prepoznati su zbog svoje vrijednosti na europskoj i svjetskoj razini, a dio te vrijedne priče posjetitelji će imati priliku upoznati 23. lipnja.

TEKST: S. P.      FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn