OPĆINA JAKŠIĆ – Završena kanalizacija naselja Svetinja, počinje rekonstrukcija poljskih puteva, a Gospodarska zona sprema se za nove investitore

Datum objave: 04. 7. 2018. | Kategorija: Društvo

naslovna

JAKŠIĆ – Završetak gradnje kanalizacije naselja Svetinja i početak izgradnje nerazvrstane ceste u naselju Jakšić NC 013 u k.o. Jakšić – teme su o kojima je na konferenciji za novinare govorio načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević u nazočnosti zamjenika Mile Barišića te predstavnik izvođača radova Obrt iskop Marijanović iz Kaptola.

Projekt Kanalizacija naselja Svetinja realiziran je, radovi su u potpunosti izvedeni i uskoro se očekuje uporabna dozvola. Ukupna investicija s PDV-om iznosi 1.179,623,140 kuna, a projekt je financiran sredstvima proračuna Općine Jakšić, Hrvatskih voda i Tekije. ” Još 2005. godine zacrtali smo želju da u narednih desetak godina riješimo vodovode i kanalizacije u svim naseljima. I u skladu s tim realizirali smo i ovaj projekt, no moram napomenuti kako prethodne četiri godine, u vrijeme prethodne Vlade RH, imali smo pret građevinskih dozvola za vodovode i kanalizacije ali ni jedan projekt nismo uspjeli realizirati jer za male sustave odvodnje i vodoopskrbe nije bilo natječaja. Naselje Svetinja je među najmanjim naseljima u našoj općini, ukupno ima 67 stanovnika, 24 kuće. Prije nekoliko godina dobili su javnu vodoopskrbu, a ove godine smo većinom vlastitim sredstvima financirali gradnju sustava odvodnje. To je kombinirani sustav gravitacijsko-tlačni s jednom crpnom stanicom, ukupne duljine oko 1181 metar i spaja se na postojeću kanalizaciju naselja Eminovci i tamošnji biopročistač. Naselje Svetinja je tako uz plinsku i vodovodnu mrežu, novu javnu rasvjetu dobilo i javnu odvodnju, odnosno sustav kanalizacije,” rekao je načelnik Ivica Kovačević.

nn3

Načelnik je dodao kako su ostala još naselja Cerovac i Granje za koje imaju građevinsku dozvolu, te naselje Tekić za koje je ovih dana stigla novčana potpora iz Ministarstva ruralnog razvoja, a uskoro počinju i radovi.
A ovih dana počinju i radovi na rekonstrukciji nerazvrstane ceste u k.o. Jakšić u naselju Jakšić NC013, odnosno rekonstrukcija poljskih puteva ukupne duljine 3.608 metara. “To su poljski putevi koji se nalaze na sjevernom dijelu naselja Jakšić prema Lovačkoj i ribičkoj kući. To je najfrekventniji poljski put, godinama je bio djelomično nasipan, no nije dovoljne širine i nije bilo mogućnosti sigurnog mimoilaženja vozila.Stoga ćemo postojeći poljski put širine od 2,5 do 4 metra pretvorit ćemo u cestovni koridor koji će biti nasut drobljenim kamenim materijalom širine 4 metra s bankinama sa svake strane širine po 0,5 metara. Tako bi dobili novu kolničku konstrukciju za sigurnije prometovanje,” rekao je načelnik Kovačević. Izvođač radova je Niskogradnja Marjanović d.o.o. iz Kaptola, a ugovorena vrijednost s PDV-om je 1.283,416, 47 kuna. Rok za izvođenje radova je četiri mjeseca.

nnn

Načelnik je ovom prilikom naglasio kako očekuju i dodatna sredstva za gradnju Gospodarske zone u Jakšiću. U Zonu je uloženo oko 2,2 milijuna kuna, uređena je 1/3 zone i stvoreni su preduvjeti za ulazak prvih poduzetnika.”Dva poduzetnika su tu, jedan je kupio zemljište i radi projektnu dokumentaciju, jer planira izgraditi otkupni centar sa skladištenjem i vagom, a drugi poduzetnik planira realizirati prerađivački kapacitet s pakirnicom i sortirnicom lješnjaka. Očekujemo i druge investitore s kojima smo u pregovorima, nudimo vrlo povoljne uvjete – 2 kuna po kvadratnom metru, pri čemu proizvodne i proizvodno-uslužne djelatnosti oslobađamo komunalnog doprinosa i u razdoblju od četiri godine komunalne naknade,” zaključio je načelnik Kovačević.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn