OPĆINA JAKŠIĆ – Promocija knjige “Preživio sam Vukovar i Ovčaru”

Datum objave: 26. 1. 2019. | Kategorija: Susreti

JAKŠIĆ – U organizaciji Općine Jakšić sinoć se u sali Lucija u Jakšiću održala promocija knjige “Preživio sam Vukovar i Ovčaru“, potresno svjedočanstvo vukovarskog branitelja Vilima Karlovića.

Na samome početku izlaganja sa nekoliko riječi okupljenim Jakšićanima obratio se načelnik općine Ivica Kovačević. „Ja vas od srca pozdravljam što ste se odazvali našem pozivu i našem dragom prijatelju Vilimu Karloviću što je omogućio da se ovdje u Jakšiću čuje sve ono što smo davno prošli, preživjeli.Nažalost neki su poginuli, dali svoje živote za našu slobodu i mislim da to nesmijemo nikada zaboraviti, trebamo to premostiti da zapamtimo da bez nas i njih kojih nema ne bi bilo naše domovine,“ rekao je Kovačević.

Moderator prezentacije, Branko Polić, govorio je o autorovom životu, njegovom ratnom putu, preživljavanju te preobraćenju ali i o svojim impresijama nakon pročitane knjige „Kako sam preživio Vukovar i Ovčaru“. Ovom prilikom prisjetili su se i Jakšićanina Zorana Grubera koji je poginuo u Vukovaru a borio se zajedno sa autorom knjige.

Autor knjige, Vilim Karlović pojasnio je što donosi ovo novo, dopunjeno izdanje koje se sastoji od 16 poglavlja. „Ova knjiga već 7 godina kruži Hrvatskom, ona je za mene neočekivano, kada sam ju pisao postala povijesno svjedočanstvo onoga što se događalo našem narodu, svjedočim o patnji, stradanju i žrtvi ali isto tako jednoj duhovnoj dimenziji jer kompletan Domovinski rat gledam i promatram na taj način. Svjedočim o patnjama i stradanjima ali i onome što je Bog učinio za mene i za našu domovinu kada je odlučio da se ta domovina konačno obnovi i da mi dobijemo svoju slobodu. Naravno, da kroz knjigu svjedočim i o žrtvama za našu domovinu, vjerujem da su ona naša svetost, da na neki način kao narod imamo božiji blagoslov upravo zbog tih mučenika koji su bili spremni za pravednu stvar dati svoj život.” rekao je Karlović.

“Ovo dopunjeno izdanje ima neke nove informacije jer ova knjiga je na neki način jedan živi organizam jer se stalno nadopunjuju određene istrage i spoznaje oko događaja u Vukovaru, osobito Ovčari, te drugih zbivanja u kojima su naši ljudi mučki ubijani. U ovim vremenima kada ponekad i želimo zaboraviti te neke stvari iz prošlosti, mislim da to ima značaja. Imamo obvezu prema Bogu da svoju povijest upravo pričamo na jedan ugodan način kako to Bog želi jer povijest našeg naroda je i Božija povijest. Stoga imam tu dužnost kao svjedok kojeg je Bog zaista čudesno spasio sa tih stratišta govoriti o tim vremenima. Moja poruka je i poruka poziva na oprost, ali prema tomu oprostu postupati onako kako nas Bog u evanđeljima poučava. Oprost ne znači zanemarivati zlo, oprost ne znači ravnodušnost prema zlu, oprost je i istina, oprost je na kraju krajeva i naša dužnost ponuditi našim neprijateljima koji će se i pokajati, imamo već danas onih koji shvaćaju što je bilo, da nije bilo dobro i mi kao kršćani trebamo biti spremni i ponuditi opraštanje,“ zaključio je Karlović.

Karlović je preživio bitku za Vukovar i zarobljavanje u Vukovarskoj bolnici, strijeljanje na Ovčari, gdje se spasio kao jedan od sedam preživjelih te mučenje na Veleprometu i u logoru Sremska Mitrovica. Knjiga je prožeta duhovnošću a nastala je nakon osobne životne katarze, kao rezultat promišljanja o svemu preživljenom u Vukovaru. Izvorni tekst imao je preko tisuću i sto stranica, no autor ga je cenzurirao i uklonio najbrutalnije dijelove, pa je ostalo dvjesto stranica knjige. Glavna želja, kako nam kaže sam autor je da knjiga bude ostavština narodu i domovini.

TEKST: A. Nedela         FOTO: A. Nedela

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn