OPĆINA JAKŠIĆ – Najveća želja završiti gradnju vrtića do kraja godine

Datum objave: 27. 6. 2014. | Kategorija: Društvo

IMG_4655

JAKŠIĆ – Općina Jakšić jedna je od onih jedinica lokalne samouprave koja se doista može pohvaliti podužim nizom projekata osmišljenih za kvalitetniji život svojih stanovnika. No samo neki od tih vrijednih projekata doživjet će i skoru realizaciju jer iako projekata ima, nedostaje sredstava. Najveća želja je ipak završiti Dječji vrtić za koji očekuju da će konačno imati sluha i resorno ministarstvo.

Izgradnja kanalizacije u naselju Treštenovci među projektima je koji su krenuli u realizaciju, kaže načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. “Gradnja kanalizacije naselja Treštenovci financirana  je iz IPARD-a, odabran je i izvoditelj radova, a ukupna investicija je oko 2,8 milijuna kuna. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine, a do tada bi trebali dobiti i uporabnu dozvolu,” ističe Kovačević dodajući kako je drugi projekt čija je realizacija izvjesna – prilazna cesta do vrtića. Vrijednost tih radova je oko 90 tisuća eura, a riječ je o 150 metara ceste s nogostupom i parkiralištem, s oko 280 metara odvodnje, javnom rasvjetom i te pripadajućim okolišem.

“To je ulica koja bi se spajala na vrtić koji je još uvijek u izgradnji i za koji se nadamo da će biti gotov do kraja godine. To nam je najveća želja. Kao indikativni projekt, za sredstva iz Europskog regionalnog fonda kandidirali smo opremanje vrtića i dva dječja igrališta vrijednosti 200 tisuća eura. Imamo i projekt rekonstrukcije stare škole za koji smo iz Ministarstva regionalnog razvoja dobili smo 81 tisuću kuna i uz naših 60 tisuća kuna, pripremit ćemo projektnu dokumentaciju, a potom ćemo i taj projekt kandidirati prema Europskim fondovima,” kaže načelnik Kovačević.
No, nije sve tako lako kako zvuči jer neki projekti, iznimno značajni za ovaj kraj, ipak čekaju u ladicama. “Imamo pet građevinskih dozvola i to me doista muči, jer prošle i ove godine za vodovod i kanalizaciju u Hrvatskim vodama nismo dobili ni lipe. Imamo gospodarsku zonu, imovinski je sve riješeno, kandidirali smo prema Europskom fondu za regionalni razvoj, na listi je čekanja. Ukupna vrijednost je 12 milijuna kuna, prva faza je 6 – 7 milijuna kuna, ali nemamo novaca. No, pored svih navedenih projekata, najveća želja nam je dovršiti vrtić, za koji nismo također dobili ni lipe od Ministarstva regionalnog razvoja, iako su se mogla čuti obećanja kako će biti financirani projekti koji su pri kraju, pogotovo iz segmenta socijalne infrastrukture. Nedostaje oko milijun i pol kuna, unutra je urađena instalacija, obavljene pripreme za grijanje i klimu, sve je spremno, mi radimo ali nemamo sredstava za privesti kraju. Mi smo svoje obveze sve ispoštovali i doista nam nije jasno – koji su to kriteriji u pitanju?”pita  načelnik Kovačević dodajući kako neće odustati u potrazi za pravim odgovorom i što je još važnije – za potrebnim sredstvima.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn