OPĆINA JAKŠIĆ – Načelnik Ivica Kovačević: Mali proračun nije prepreka za dobre projekte i ideje

Datum objave: 30. 9. 2016. | Kategorija: Društvo

img_4655

JAKŠIĆ – “Mala općina ili mali proračun ne znači da ne možeš biti efikasan. Ako imaš mali proračun to ne znači da ne možeš napraviti puno dobrih stvari, samo ako se potrudimo,” kaže načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. Već sada u pripremi imaju nekoliko vrijednih projekata koji će značajno doprinijeti razvoju ovog područja.

Nakon dugo čekanog vrtića koji je višestruko opravdao sav trud i muku tijekom izgradnje, Jakšićani već pripremaju nove projekte i ciljeve, kaže nam načelnik Kovačević. “Objavljen natječaj i kandidirat ćemo projekt kanalizacije i vodovoda u Tekiću vrijedan 6 milijuna kuna, to su nepovratna sredstva Fonda za ruralni razvoj. Drugi projekt  je Gospodarska zona Jakšić, vrijedan oko 8,1 milijun kuna. Očekujemo  ovih dana izbor izvođača radova i potpisan ugovor za Gospodarsku zonu koja će imati sve potrebno, komunalnu i cestovnu infrastrukturu. Završavamo građevinsku dozvolu za naselje Eminovci za nogostup, vrijednost je oko 1,8 milijuna kuna. Sve smo prikupili osim suglasnosti Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, a on nam treba dati suglasnost na Parcelacijski elaborat za premoštenje vodotoka Kaptol. Obnavljamo građevinsku dozvolu za izgradnju vodovoda i kanalizacije u Cerovcu s biopročistačem i očekujemo negdje do kraja studenog da ćemo imati i tu dozvolu. U suradnji s HEP-om idući tjedan kreće izgradnja niskonaponske mreže u Cerovcu, u dužini od oko 6 tisuća metara, a paralelno s rekonstrukcijom niskonaponske mreže, radit će se i rekonstrukcija javne rasvjete. Vrijednost s PDV-om je oko 380 tisuća kuna,” kaže Kovačević.

n56

Iz poplava koje su zadesile ovaj kraj 2014. godine Jakšićani su prijavili prema Europskom fondu solidarnosti oštećenja na lokalnim cestama. Za jedan dio dobili su već povrat sredstava, a drugi je u realizaciji, ovih dana u tijeku su radovi na sanaciji – obnova kolnika i asflatiranje ulice Vilima Korajca i Baruna Trenka te Kolodvorska ulica u Jakšiću, vrijednost je 520 tisuća kuna, nositelj projekta su Hrvatske ceste. Vrijedna ideja vezan je i uz zgradu stare škole. “Imamo i građevinsku dozvolu za staru školu koju ćemo prenamijeniti u knjižnicu i čitaonicu te za potrebe Matice umirovljenika i braniteljske udruge. Tamo ima oko 540 kvadrata korisne površine, oko 400 će biti za potrebe knjižnice, ostalo za udruge, a u dvorišnom dijelu namjeravamo napraviti ekonomsku zgradu s garažama za službena vozila i vozila u komunalnom pogonu,” pojašnjava načelnik. Općina Jakšić među rijetkima je gdje je natalitet nadmašio mortalitet, a mali proračun ipak nadmašio zahtjevnost višemilijunskog vrtića o kojem se još uvijek ima što reći. “Posebno smo ponosni na vrtić koji sada već okuplja mališane s našeg područja. Nije to bilo jednostavno jer naš izvorni proračun iznosi oko 3 milijuna kuna, prošlu godinu završili smo s oko deset milijuna kuna. Upravo na način da kandidramo projekte prema Eu fondovima i domaćim fondovima. Općina Jakšić među rijetkima je gdje je natalite nadmašio mortalitet. Vrtić je počeo raditi s 5. rujna 2016. godine – ima tri odgojne grupe, jedna jaslička i dvije mještovite i sve su  popunjene, već ima djece na listi čekanja. Mala općina ili mali proračun ne znači da ne možeš biti efikasan. Ako imaš mali proračun to ne znači da ne možeš napraviti puno dobrih stvari, samo ako se potrudimo,” dodaje Kovačević.

n35

Od politike na državnoj razini, u Jakšiću, kaže prvi čovjek općine, očekuju samo dobru i korektnu suradnju. ” Pri kandidiranju prema EU fondovima politika ne može puno pomoći već dobri vanjski suradnici koji će pomoći u pripremi dobre aplikacije, te dobra strategija razvoja u skladu s pravilima Europske unije. Mi smo među prvima u županiji izradili  svoju strategiju. Nadam se da ćemo uspjeti kao i do sada te  biti efikasni u privlačenju sredstava iz fondova i naših ministarstva, ne treba politika ništa posebno odraditi ali do sad se događalo da upravo politika bude kočnica, što je bilo vrlo nelogično,” kaže Kovačević. Od svojih političkih početaka do danas kada se već profilirao u uspješnog lokalnog čelnika koji vizionarski prati mogućnosti, nije bio lagodan put, ali kako ističe, iz svakog koraka ponešto je naučio.

dsc04298

“Kada se 2005. bili izbori za općinske načelnike, bilo je problema oko formiranja vlasti i na molbu mojih stranačkih prijatelja, javio sam se. Već tada vidio sam da se otvara prostor za kvalitetan rad, za privlačenje kvalitetnih sredstava iz vanjskih izvora. Tada sam pomislio – zašto ne donijeti svojoj sredini ta kvalitetna sredstva? Mislim kako je prva investicija bila vrijedna oko 6 milijuna kuna vodovod i kanalizacija u jednom od naselja, a mi raspolagali sa nekih 300-tinjak kuna,krenuli smo s građanima i završili smo to u roku od dvije godine.Od tada do sad izgradili smo niz vodovoda i kanalizacija i evo napokon i u desetom naselju završamo rekonstrukciju niskonaponske mreže. Sve bez kune duga, znači mora biti puno truda, puno rada i vizionarstva  u svakom trenutku. Sada smo završili vrtić ali već gledam pet koraka unaprijed. Može se  i bilo bi ludo to ne iskoristiti, ne uzeti novac koji se nudi za neke projetke koji možda nisu komercijalno, ekonomski isplativi, ali to su dugoročno isplativi projekti, projekti koji jamče budućnost na ovom prostoru. To je moja vodilja. Na kraju spomenut ću i onaj drugi dio nadogradnje zajednice – Sport, kultura i društveni život u našoj sredini nisu manje važni ali, kako bi sve mogli odraditi učinkovito, ipak smo moralo ulagati kapitalna sredstva, a tu su manje dobile upravo sportske udruge, kulturno-umjetnička društva i ostali, iako i oni rade dobro i vrijedno i puno doprinose razvoju. Nadam se, kada ovo sve privedemo kraju, više ćemo moći dati na obnovu sportskih terena, obnovu kulturno-umjetničkih društava i uvjete njihovog rada i to u smislu da  zadovoljimo potrebe starijih, ali ponajprije da privučemo mlade bez kojih, sve ovo što radimo neće imati puno smisla,”zaključio je načelnik općine Jakšić.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn