OPĆINA CERNIK – Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljene visoke obljetnice te najavljeni novi projekti i trendovi

Datum objave: 31. 5. 2018. | Kategorija: Društvo

n1

CERNIK – Malo se koje naselje u Slavoniji može podičiti sličnom poviješću. Stoga je i malo proslava poput one koju su, obilježavajući 25 godina osnutka Općine i značajnih 750 godina postojanja, organizirali Cerničani. Cjelodnevnom slavlju prethodila je Svečana sjednica Općinskog vijeća održana u arhitektonsko kulturnom biseru mjesta, prostoru Franjevačkog samostana.

750 godina povijesti i kulture, tradicije i vjere i 25 godina osnutka Općine, Cerničani su proslavili cjelodnevnim slavljem kojem je prethodila svečana sjednica Općinskog vijeća održana u prostoru Franjevačkog samostana. Bila je to prilika za sagledavanje realiziranog, a učinjeno je puno toga, i najavu planiranog.  “Iako je četvrt stoljeća u određenim mjerilima kratko razdoblje, danas se potvrđuje opravdanost osnivanja jedinica lokalne samouprave koje su bile žila kucavica za brojna mala naselja koja su, pod okriljem općine, riješila za život i opstanak, vitalna pitanja. Zbog toga, zbog 750, a onda i 25 godin godina, ponosni smo na svoju povijest, jer ona je i nositeljica budućnosti,“ rekao je pozdravljajući mnogobrojne goste, prijatelje i suradnike Cernika, načelnik Općine Vitomir Žakić, osvrćući se na svojih prvih godinu dana mandata i brojne nove projekte čiji je cilj zaustaviti negativne trendove.

nacelnik

“Učinit ćemo to, prije svega, kroz turizam jer 750 godina povijesti, kultura i tradicija, manifestacije i društva, a onda i biser prirode- Strmac, potencijali su koje trebamo iskoristiti. Prepoznaje to sve veći broj organiziranih grupnih posjeta samostanu , a i škola u prirodi polako dolazi do izražaja. Priču bi trebao zaokružiti i 7,5 milijuna kuna vrijedan projekt adaptacije izletišta Strmac, renoviranje zgrade Sofke koja će dobiti 32 ležaja, mogućnost pronalaska kupca za tamošnji hotel i prateće mrtve kapitale, a onda i daljnje brendiranje i pozicioniranje manifestacija poput Ćuptetijade, Cerničkog krmokolja ili Dana cerničkog portugisca. Uz razvoj turizma, proteklu je godinu obilježio i projekt aglomeracije koji predstavlja značajan iskorak u opskrbi vodom cijelog područja, ali i kao zajednički projekt Grada Nova Gradiška, općine Rešetari i Cernik, najavljuje neke nove modele političkog ponašanja u kojem nisu bitne boje nego zajedništvo. Uz projekt aglomeracije, takva je i priča o početku suradnje s Industrijskim parkom Nova Gradiška i zajedničkom potragom za investitorima, a onda i projekt Zaželi kojeg realiziramo u suradnji s LAG-om Zapadna Slavonija. Zahvaljujući obavljenom poslu i financijskoj pomoći županije pri katarstarskoj izmjeni jedna smo od rijetkih općina koja je riješila sve zemljišne probleme, a uskoro ćemo, baš kao i Nova Gradiška, dobiti i LED rasvjetu. Zgradu dečjeg vrtića očekuje energetska obnova, te, zahvaljujući prijavljenom projektu i unutarnje uređenje s izgradnjom lifta i spavaonicom za najmlađe, u planu je i obnova doma i izgradnja reciklažnog dvorišta kao službeno prvog objekta u našoj industrijskoj zoni. Pozitivne infrastrukturne promjene, one koje mijenjaju i vizuru Općine, vidljive su svuda, baš kao i sjajna suradnja s lokalnim društvima koja su najbolji promotori Cernika. Zbog svega toga, zbog planova i ideja, zadatak nam je svima prekinuti negativan trend iseljavanja , jer nema ljepšeg mjesta i ljepše domovine“, rekao je, u svečanom govoru, načelnik Općine Cernik, Vitomir Žakić.

nn

Pozitivnu klimu, kao i spremnost na suradnju i zajedništvo, bez obzira na političku i stranačku pripadnost, istaknuo je u govoru i Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške i gost svečane sjednice Općinskog vijeća . „Nešto se događa.Da li u zraku ili je ipak u ljudima, ali čini mi se kako svaka sredina, u posljednje vrijeme, pomalo napreduje.I dobro je da je tako i da smo konačno shvatili kako nitko od nas nije otok, kako ne možemo sve sami i kako moramo surađivati. Onako kako surađuju Općina Cernik i Grad Nova Gradiška, koji je sve svoje resurse i sebe stavio na „raspolaganje“ i svim nekadašnjim općinama. Rezultat toga je nekoliko odličnih zajedničkih priča-projekt vodospreme, Bačice, širokopojasnog interneta, pa priča s Industrijskim parkom koja će tek postati zajednička, kao i priča koja povezuje novogradišku šetnicu i Strmac. Sve su to projekti na koje trebamo zajedno konkurirati i tako biti „prvilegirani kod fondova“, projekti kojima ćemo potvrditi i učvrstiti međusobni odnos, ili ćemo Cerničanima, iako ih smatramo svojim sjevernim predgrađem, za ulazak u Grad morati uvesti vinjete,“, našalio se Vinko Grgić čestitajući značajne datume u životu Općine, aktualnom načelniku Vitomiru Žakiću i prethodniku mu-Nikoli Jugoviću.

vinko

Slaveći godišnjice Općine, Cerničani su na svečanoj sjednici Općinskog vijeća pod predsjedanjem Hrvoja Žakića, nagradili i one najzaslužnije među sobom, dodijeljući zahvalnice, povelju i grb- Zoranu Lasiću, za značajan doprinos u očuvanju starih sorti jabuka i krušaka i prenošenju znanja na mlade voćare, Vjeki Hudolinu, novinaru, publicisti, zagonetaču, incijatoru jedinstvene razmjene sjemenja i plemki, za medijsku promociju Cernika, Ivanu Đikiću, uspješnom treneru mlađih pionira Nk „Mladost“ i treneru vratara svih uzrasta, za iznimne sportske rezultate osvojene sa svojim „klincima“ i Josipu Bakuniću, članu Općinskog vijeća, pokretaču brojnih radnih akcija u MO Giletinci, jednom od glavnih „krivaca“ za gradnju tamošnjeg društvenog doma, danas aktivom članu Udruge umirovljenika, za zasluge u razvoju Općine. Na prijedlog Općinskog vijeća povelja je posmrtno dodijeljena Tomislavu Martinoviću, članu općinskog poglavarstva, jednom od prvih cerničkih obrtnika, aktivnom članu zajednice i velikom donatoru, a grb-pateru Anti Perkoviću, franjevcu koji je život posvetio Bogu i ljudima, svojevremeno gvardijanu cerničkog franjevačkog samostana zaslužnom za izgradnju okućnice, kalvarije, veliki voćnjak i nekoliko vrijednih izdanih publikacija.

naslovna

Uz čelne ljude Općine, predstavnike ustanova i udruga, te domaćina, gvardijana franjevačkog samostana, Vjenceslava Janjića, svečanoj sjednici Općinskog vijeća nazočili su i brojni gosti-prijatelji i suradnici Cernika, između ostalih i župan brodsko posavske županije, Danijel Marušić, načelnici Općina Okučani i Gornji Bogićevci-Aca Vidaković i Pavo Klarić, načelnik općine Jakšić iz Požeško slavonske županije, Ivica Kovačević, Ivana Cvitan Polić, načelnica  Cerniku prijatejske Općine Čavle iz Primorsko goranske županije, direktorica Industrijskog parka Nova Gradiška, Ivana Vončina Toplek, direktor POU AMC Nova Gradiška, Duško Soldatović, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška i zamjenik načelnika Općine Staro Petrovo Selo, dr.Josip Kolodziej. Otvorena vrata udruga tijekom cijeloga dana, jer Cerničani su pravi domaćini i imaju se čime pohvaliti, a onda, u sjajnom ambijentu dvorca grofa Kulmera, i ćuptetijada, jer samo se ovdje priprema čuveni mesni „kolačić“, uveličali su uvodni dio proslave 25.godišnjice Općine i 750 godine postojanja Cernika, a za završnicu se pobrinuo Thompson.


TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn