OPĆINA CERNIK – Izložba “Sačuvajmo stare sorte” i Dani cerničkog portugisca

Datum objave: 21. 10. 2021. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Članovi Udruge vinogradara i voćara Cernik, s OPG-om Hudolin iz Dragalića i Facebook grupom „Sačuvajmo stare sorte“ koja okuplja više od 13 tisuća članova, organiziraju tradicionalne izložbe plodova i prerađevina starih sorti voća i povrća. Druženje zakazano za subotu, 23. listopada s početkom u 10, 00 sati, obogatit će i Dani cerničkog portugisca, tradicionalna eno gastro manifestacija koja slavi autohtonu vinsku sortu, idealnu za degustiranje uz cerničke ćuptete i prve ovogodišnje kestene.

Nastavljajući, sve kvalitetnije, promovirati bogate eno, gastro, kulturno-turističke potencijale Općine, pozicionirajući se kao zanimljiva kontinentalna destinacija, članovi Udruge vinogradara i voćara Cernik, zajedno s OPG-om Hudolin iz Dragalića i Facebook grupom „Sačuvajmo stare sorte“ koja okuplja više od 13 tisuća članova, povoljne vremenske prilike iskoristit će za organizaciju još jedne, sve prepoznatljivije izložbe plodova i prerađevina starih sorti voća i povrća.

Riječ je o manifestaciji čiji značaj prepoznaju i Ministarstvo poljoprivrede i Brodsko posavska županija, što potvrđuje i veliki broj izlagača, zaljubljenika u stare sorte, iz cijele Hrvatske – od Gorskog Kotara, zagrebačke regije, Međimurja, Moslavine, do svih slavonskih županija.

Cilj izložbe zakazane za subotu, 23.listopada u atriju Kulmerovog dvorca, je pronalaženje, spašavanje i očuvanje tradicijskih vrsta i sorti radi njihove otpornosti na štetnike i bolesti, genetske potencijale i očuvanje biološke raznovrsnosti. U okviru edukativno izložbene manifestacije i ove će godine, za sve željne novih znanja, biti organizirana i dva stručna predavanja, a priču će obogatiti i Dani cerničkog portugisca, još jedna tradicionalna eno gastro manifestacija koja slavi autohtonu vinsku sortu, idealnu za degustiranje uz cerničke ćuptete i prve ovogodišnje kestene.

TEKST: S. Tarbuk               FOTO: Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn