OPĆINA ČAGLIN – Značajni radovi na održavanju vodenih tokova i odvodnih kanala

Datum objave: 13. 7. 2016. | Kategorija: Društvo

n

ČAGLIN –  Na području Općine Čaglin u tijeku su značajni radovi na održavanju vodenih tokova i odvodnih kanala. Radove izvode Hrvatske vode a neki su već i dovršeni poput uređenja korita potoka u Migalovcima u duljini od 700 metara čija je vrijednost bila 123 tisuće kuna.

Unatoč malom izvornom proračunu, općina Čaglin i načelnik Dalibor Bardač kontinuirano rade na poboljšanju kvalitete života tamošnjeg stanovništva. Lobiranjem općinskog načelnika Bardača i općinskog vijećnika te zamjenika požeško-slavonskog župana Željka Jakopovića ugovoreni su značajni radovi od kojih su  neki već i dovršeni poput uređenja korita potoka u Migalovcima kod Čaglina, u duljini od 700 metara i dr.Korito vodotoka nije moglo prihvatiti i propustiti veće vodne valove koji su se pojavili u 2010. i 2014. godini zbog čega je, podsjetimo, dolazilo do prelijevanja vode preko ceste koja se mještanima slijevala u dvorišta i plavila kuće. “Izvedenim radovima je povećan protočni profil i nadvišene niže obale vodotoka čime je povećana sigurnost od poplava. Radi se o redovitom održavanju vodenih tokova koje financiraju Hrvatske vode, a vrijednost izvedenih radova je bila 123 tisuće kuna,” rekao je načelnik općine Dalibor Bardač.

Hrvatske vode izvode radove na još dvije lokacije u čaglinskom kraju. U tijeku je tako dogradnja nasute brane akumulacije Londža uz rekonstrukciju pratećih građevina. Riječ je o drugoj fazi radova na akumulaciji koji obuhvaćaju produženje tijela brane u desni bok, oko 40 metara preko stare napuštene ceste Čaglin – Kneževac, izmještanje sigurnosnog preljeva i pripadnog odvodnog kanala na isti bok (sjevernije brane), te oblaganje uzvodnog pokosa brane kamenom oblogom. Vrijednost  radova koje financiraju Hrvatske vode je  oko 1,7 milijuna kuna, a završetak se očekuje do kraja studenog.

“Brana Londža je u prvoj etapi funkcionirala kao retencija, odnosno objekt zaštite od poplava, koji je prazan te se samo u slučaju nailaska poplavnog vala punio da bi nizvodno protok sveo na količinu koja odgovara kapacitetu korita vodotoka. Nakon ovih radova postaje akumulacija. To znači da će uzvodno od brane biti stalna količina vode, umjetno jezero, koje će mještani moći koristiti na razne načine kao što su navodnjavanje, rekreacija i turizam, uz zadržanu funkciju obrane od poplave,” pojašnjavaju iz Hrvatskih voda.
Do kraja srpnja trebali bi biti završeni radovi u samom središtu Čaglina gdje se, na dionici između betonskog i željezničkog mosta, uz školu i općinsku zgradu, uređuje korito potoka Krajina u dužini od 180 metara. Radovi na uređenju potoka Krajina financiraju Hrvatske vode, izvode se u sklopu redovnog održavanja, a vrijednost radova iznosi 440 tisuća kuna.

TEKST: S.P/D.K.     FOTO: D.K.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn