OPĆINA ČAGLIN – U planu su brojni projekti nužni za ravnomjeran razvoj

Datum objave: 16. 11. 2015. | Kategorija: Društvo

DSC_9391

ČAGLIN –  Ovih dana  na području općine Čaglin dovršavaju se brojni radovi od velikog infrastrukturnog značaja. Posebice je to vidljivo u samom općinskom središtu Čaglinu. Realnim i konkretnim planovima, i u idućoj godini na ovom području odradit će se brojni projekti nužni za ravnomjeran razvoj, ističe načelnik općine Dalibor Bardač.

Na dužnost načelnika općine Dalibor Bardač došao je promjenom lokalne vlasti, krajem ožujka ove godine. Uz nastavak projekata koji su započeti, nova vlast otvorila je i neke nove projekte temeljene na potrebama područja. “Očekivanja mještana koji mi se svakodnevno obraćaju sa raznim problemima velika su i brojna. Rješavam i pomažem koliko god mogu. Mi smo mala općina i jako slabo razvijena. Prioritet mi je da podignem razinu razvijenosti cijelog područja i svih naselja koji teritorijalno pripadaju Čaglinu. Namjera nam je zaustaviti sve intenzivnije raseljavanje mladih obitelji  jer sela nam izumiru iako imamo sve preduvjete da se možemo baviti poljoprivredom, ratarstvom i stočarstvom. Trudimo se pronaći mogućnosti kako oživiti te grane proizvodnje u čemu imamo veliku podršku iz županije,” rekao je načelnik Bardač.

Ove su godine tako do infrastrukturnih radova završeni kolni ulazi u ulici Braće Radića koje je financirala Županijska uprava za ceste u vrijednosti preko 350 tisuća kuna. Završeni su i priključci za kanalizaciju u toj ulici, njih 25, za što je izdvojeno preko 40 tisuća kuna. Sportska dvorana koja će po završetku doista predstavljati veliki napredak za društveni život ovog područja, još uvijek predstavlja veliki teret općini, a u  nju je dodatno uloženo gotovo 240 tisuća kuna. Na dvorani  su nužni još neki manje zahvate u kotlovnici nakon čega se očekuje dobivanje uporabne dozvole. “Potpisali smo i ugovor za izgradnju fotonaponske elektrane na vrtiću te ćemo moći prodavati struju HEP-u. Ugovor za izgradnju je vrijedan 185 tisuća kuna a radove izvodi Solarna energija Pipinić. Pri završetku je i  projekt energetske obnove obiteljskih kuća koju pogodnost je iskoristilo 19 korisnika na području općine Čaglin, a ukupni iznos investicije je preko milijun kuna. Sredstava su osigurana od strane Fonda za energetsku učinkovitost,” naglasio je načelnik Bardač  uz napomenu kako su u završnoj fazi  i radovi energetske obnove na dvjema stambenim zgradama u Čaglinu.

DSC_9424

Na području općine Čaglin nastavljena je izgradnja kanalizacije čime bi se jednim dijelom trebao zaokružiti ciklus odvodnje na čaglinskom području, a nisu zanemarni ni turistički potencijali posebice  Sovsko jezero. U suradnji s Javnom ustanovom za zaštitu prirode, u  planu je izgradnja šetnice oko jezera za što je potrebno  853 tisuće kuna pri čemu je već napravljena izrada geodetske podloge. “Svjesni smo velikih potreba ovog područja, no  svjesni smo i  proračunskog okvira. Uz kvalitetne projekte, nadamo se da ćemo osigurati i sredstva vanjskih izvora, no bez pravih planova i ambicija ne možemo očekivati ni pomake ni razvoj,” zaključio je načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač.

TEKST: S. Pok     FOTO: Slavonski.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn