OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA POŽEGA – Stručni simpozij o endosonografskoj dijagnostici

Datum objave: 08. 9. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – U organizaciji Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar i Opće županijske bolnice Požega u Požegi je danas održan simpozij “Izazovi i mogućnosti endosonografske dijagnostike”. Simpozij su otvorili ministar zdravstva RH Milan Kujundžić i ravnatelj Opće županijske bolnice Željko Glavić.

Glavna tema simpozija bili su izazovi i mogućnosti endosonografske dijagnostike te iskustva endosonografije u Općoj županijskoj bolnici Požega jedinoj zdravstvenoj ustanovi koja, istočno od Zagreba, posjeduje EUS – endoskopski ultrazvuk. Riječ je o uređaju koji ima velike prednosti u odnosu na klasični ultrazvuk u dijagnostici bolesti gušterače i jetre, a uz Požegu, ima ga još jedino riječka bolnica, te Vinogradska, Rebro i Dubrava u Zagrebu.

“Želim pohvaliti ravnatelja Glavića i njegove gastroenterologe ali i druge kolege ovdje u požeškoj bolnici. Jer imati danas EUS jedan je veliki dijagnostički iskorak. Nažalost nemaju ga ni neke kliničke bolnice, a Požega ima što govori zapravo da se velika medicina može raditi i u uvjetno rečeno, manjim bolnicama. Puno puta znam reći- tamo gdje su ljudi koji znaju i hoće, tamo su centri moći a ne prema nomenklaturi. U tom smislu čestitam kolegi Glaviću i njegovom timu u Požegi, gdje će sada dolaziti pacijenti iz cijele Slavonije. Hrvatski zdravstveni sustav dobar je koliko je dobar diljem Hrvatske a ne zato što ćemo imati nešto u Dubravi, Rebru ili KBC-u Split,” rekao je ministar Kujundžić. Uz Požegu, endoskopski ultrazvuk ima još jedino riječka bolnica, te Vinogradska, Rebro i Dubrava u Zagrebu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Imamo pet obučenih gastroenterologa, a oprema, čija je vrijednost bila oko sto tisuća eura nabavljena je prošle godine. Sredstva su osigurana iz decentraliziranih sredstava, uz podršku resornog ministarstva. To nije uređaj u prvom redu dijagnostike i za njega nema pretjeranih listi čekanja jer on se koristi tek nakon niza jednostavnijih pretraga,” rekao je ravnatelj Opće županijske bolnice Željko Glavić.

Na simpoziju su prezentirane najčešće indikacije za endosonografiju te razmatrani dijagnostički izazovi u primjeni iste s posebnim naglaskom na iskustva u općoj bolnici. O primjeni endosonografije u bolestima gušterače govorili su prof.dr.sc. Ivica Grgurević i prof.dr.sc. Nadan Rustemović. O primjeni endosonografije u podsluzničkim lezijama probavnog trakta govorio je prof.dr.sc. Mario Tadić, dok je prim.dr.sc. Tajana Pavić prezentirala intervencijske mogućnosti endosonografije, a prof.dr.sc. Željko Čabrijan predstavio njenu primjenu u bolestima žučnog sustava. Domaći gastroenterolozi Zvonimir Gugić i Ivan Vukoja predstavili su nejasne endosonografske slučajeve uz uvod koji je ponudio Milan Gojo. U okruglom stolu s raspravom i rješenjima u nejasnim slučajevima su uz navedene eksperte sudjelovali i Vladimir Borzan, prim.dr.sc. Nikola Gotovac i Pave Markoš. Veliki odaziv sudionika iz županije, ali i cijele Slavonije potvrdio je kako je Opća županijska bolnica Požega i u području endosonografije čvrsto pozicionirana na stručnoj karti Hrvatske.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn