OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA POŽEGA -Održan stručni sastanak na temu Multidisciplinarnog pristupa u unapređenju oralnog zdravlja

Datum objave: 16. 5. 2018. | Kategorija: Društvo

SAS NAS

POŽEGA – U Općoj županijskoj bolnici Požega danas je održan stručni sastanak “Multidisciplinarni pristup u unapređenju oralnog zdravlja”. Sastanak je održan u okviru rada Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bio je usmjeren prema javnozdravstvenim aspektima unapređenja oralnog zdravlja, ulozi primarne i sekundarne zdravstvene zaštite te multidisciplinarnom pristupu unapređenja oralnog zdravlja.

Sastanku su prisustvovali državni tajnik ministarstva prim.dr.sc. Željko Plazonić, dr.sc. Anka Jurišić-Kvesić, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, prof.dr.sc. Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega, dr. Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije, Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja Požeško – slavonske županije i Vesna Vlašić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Požeško – slavonske županije. Skup je također okupio doktore školske i dentalne medicine s područja cijele županije budući da su upravo oni ciljana skupina ovog nacionalnog programa.

f07a9e9336acb0326ee51c81a1c599bb_4_XL

Osim stručnim tema iz područja dentalne medicine prikazan je program pod nazivom “Zubna putovnica” čiju su organizatori, uz Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatska komora dentalne medicine, Hrvatska liječnička komora te županijski zavodi za javno zdravstvo, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. “Karijes je javnozdravstveni i globalno rasprostranjen problem. Hrvatska je zbog zbivanja u posljednjih 20-ak godina i socioekonomskih uvjeta ostala na poprilično slaboj razini kada je u pitanju prevencija. Čeka nas ogroman posao i zato smo danas ovdje u Požegi da zamolimo kolege da shvate ozbiljno ovaj problem,”rekla je dr.sc. Anka Jurišić-Kvesić.

MS 1 MS 2

U skladu s programom “Zubne putovnice” početkom školske godine učenici 6. razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, zajedno s drugim aktivnostima školske medicine (cijepljenje protiv hepatitisa B, skrining na skoliozu i sl.), dobiti će obrazac „Zubna putovnica“. Učenici se javljaju doktoru dentalne medicine na pregled i ispunjavanje obrasca te ispunjen obrazac vraćaju školskom liječniku. Program uključuje i djecu koja se upisuju u prvi razred osnovne škole kada školska medicina provodi sistematske preglede djece, čiji sastavni dio je i pregled kod doktora dentalne medicine.

“Ovo je dokaz da Ministarstvo zdravstva vodi računa o oralnom zdravlju u Hrvatskoj i želi ga unaprijediti, prvenstveno kroz sistematske preglede djece pa onda i razvojem te širenjem pojma oralne higijene u svim dobnim strukturama. Ovdje se radi o multidisciplinarnom pristupu koji podrazumijeva da zdravlje usne šupljine direktno utječe na sistemsko zdravlje i u tekstu tih spoznaja i novih znanstvenih saznanja želimo kroz oralno zdravlje djelovati na prevenciju razvoja sistemskih bolesti,”rekao je državni tajnik ministarstva zdravstva prim.dr.sc. Željko Plazonić.

IZVOR: www.pozega.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn