OMILJENI DJEČJI PJESNIK U NOVOGRADIŠKOM MUZEJU -„Kad bi drveće hodalo”

Datum objave: 08. 5. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – „Kad bi drveće hodalo-ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju“ naziv je jedinstvene izložbe koju će od petka, 10.svibnja, u Gradskom muzeju Nova Gradiška, moći razgledati svi poklonici lika i djela začetnika moderne hrvatske književnosti za djecu, pjesnika, prevoditelja, učitelja, autora generacijama omiljenog Antuntuna, rođenog u Kosovcu kraj Okučana.

Ono što je Ivana Brlić Mažuranić dala bajci, a Mato Lovrak hrvatskom dječjem romanu, nacionalnom dječjem pjesništvu dao je Grigor Vitez. Tako je o značaju autora Antuntuna i Plave boje snijega, mislio Joža Skok, naš ugledni povjesničar književnosti i kritičar, a potvrdilo djelo koje i danas, više od pola stoljeća nakon autorove smrti, rado čitaju mali i veliki zaljubljenici u stih. Upravo njima, ali i svim ostalim poklonicima lika i djela književnika, prevoditelja, učitelja, te prije svega dječjeg pjesnika, rođenog 1911.godine u Kosovcu kraj Okučana, namijenjena je izložba „Kad bi drveće hodalo-ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju“, koja će, u petak, 10.svibnja, na kratko napustiti mjesto svog stalnog postava i stići u Gradski muzej Nova Gradiška.

Riječ je o sasvim posebnoj izložbi sastavljenoj na temelju književnikove ostavštine – osobnih dokumenata, autobibliografije, fotografija, tiskane građe, uporabnih i osobnih predmeta, koje je 2012.godine, Hrvatskom školskom muzeju poklonila Olga Vitez Babić, pjesnikova kćerka.

Na izložbi će biti prezentirana i digitalizirana građa, korespondencija između Viteza i njegovih suvremenika, a bit će predstavljeni i vrlo visoki dometi izdavaštva u 60-tim godinama 20. stoljeća, posebice prva zbirka “Kad mi drveće hodalo” izdana 1959 godine te drugo izdanje iz 1979. godine. “Vitez se danas istražuje ne samo kao pjesnik već i kao ključni urednik koji je izborom prijevoda utjecao na izdanja u Hrvatskoj i kulturu čitanja. Bio je urednik 13 nakladničkih nizova, a jedna od najpoznatijih je Biblioteka Vjeverica koju je pokrenuo 1957. godine i uređivao do 1966. godine te jednako poznata biblioteka – Biblioteka Jelen. Uz digitalnu građu, knjige i stihove koje smo izdvojili mislim kako će publika moći uživati u ovoj temi,” najavila je autorica izložbe Sonja Gaćina Škalamera

Sačuvana ostavština, dio hrvatske kulturne baštine, široj je javnosti prvi puta prezentirana 2016.godine, u povodu 105.obljetnice rođenja i 50.obljetnice pjesnikove smrti, a njen će dio, sada moći vidjeti i novogradiški poklonici djela začetnika moderne hrvatske književnosti za djecu, pjesnika, prevoditelja, učitelja i dugogodišnjeg urednika dječjih knjiga u izdavačkoj kući Mladost.

Otvorenje izložbe „Kad bi drveće hodalo-ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju“ zakazano je za petak, 10.svibnja u 19 sati.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn