OKUSI JESENI U POŽEGI – Martinjsko veselje uz jesensko obilje

Datum objave: 11. 11. 2017. | Kategorija: Susreti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – U organizaciji Turističke zajednice grada Požege, danas je održana tradicionalna gastro manifestacija koja je Požežanima i njihovim gostima ponudila užitak u okusima jeseni. I ovogodišnje izdanje okupilo je u požeškoj pješačkoj zoni veliki broj i posjetitelja i izlagača, a stari običaj krštenja mošta u mlado vino prizvao je duh pučkog veselja.

Na brojnim štandovima predstavila su se obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom i prodajom domaćih lješnjaka, jabuka, čajeva, ljekovitih biljaka, aronije, lavande, škole i školske zadruge sa svojim proizvodima te kreativne udruge koje se bave izradom suvenira, drvenih igračaka i pletenih proizvoda i rukotvorina. Prezentaciju proizvoda pripremili su i pčelari iz cijele Požeško-slavonske županije koji su imali ocjenjivanje i selekciju meda. Ove godine na ocjenjivanje je pristiglo 63 uzorka, a 15 je dobilo zlatnu medalju za izvrsnost.

Martinjsko veselje otvorio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić, a krštenje mladog vina obavio je vinski kardinal Vlado Bauer uz vinskog kuma, doajena požeškog vinogradarstva Ivana Jurkovića koji je za ovu prigodnu poklonio za kušanje svoje vino odnjegovano na brdu Sokolovcu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Proslavi ovogodišnjeg požeškog Martinja pridružio se i Gradski muzej Požega prigodnom prodajom i prezentacijom pripreme dva tradicijskih jela – cerničkih ćupteta i gunjanskih gojtana, uz degustaciju majskog vina.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn