TZ BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE: OKUSI GRANIČARSKOG POSAVLJA – Hedonistička destinacija puna tradicije i baštine
SLAVONSKI BROD – Turistička zajednica Brodsko-posavske županije provodi i nastavlja i u ovoj godini promociju nosioca standarda “Okusi graničarskog Posavlja” u sklopu nacionalnog projekta “Okusi tradicije”.
Nacionalni projekt “Okusi tradicije” obuhvaća preko 100 restorana u 11 županija, a cilj je unapređenje ponude i postizanje izvrsnosti, ali i vidljivosti gastro potencijala kao ključnog proizvoda. Ovaj projekt u Brodsko-posavskoj županiji započeo je 2017. godine te se kontinuirano razvija s ciljem jačanja konkurentnosti, ali i vidljivosti na turističkoj karti Hrvatske. Bogatstvo folklora u Brodsko-posavskoj županiji prenosi se tako i na tanjur! Uživat ćete u domaćoj sarmi, čobancu, poznatom fišu ili pak šaranu na rašljama. Oduševit će vas slavonske delicije pomno složene na platama, odlična divljač slavonskih šuma i krepke jedinstvene juhe. Šećer na kraju su definitivno domaće tačke i neodoljiva štrudla od jabuka, a niti grlo neće ostati suho uz vrhunska vina, domaće pivo ili gin!
Tajnu sastojaka ove bogate kuhinje nose Slavonci. Ta tajna se prenosi s koljena na koljeno kroz recepte, a ti recepti su puni ljubavi. Ljubavi prema slavonskoj ravnici, njenim plodovima i posebnoj tradiciji. Posebna da posebnija ne može biti!
Uz bogati izbor jela “Okusa graničarskog posavlja” uživajte u dobroj kapljici vrhunskih vina, raznih vočnih vina, piva i gin-a; piva Bošnjak, MB 72 GIN, domaće vino od kupine i višnje OPG Zubić iz Brodskog Stupnika, graševinu i cabernet sauvignon Vučković iz Oriovca, vina Čaldarević graševinu i chardonny, pinot sivi i cabernet sauvignon OPG Kraljić iz Rešetra … samo su neki od vrijednih vinara iz Brodsko – posavske županije.
Ako dolazite u Brodsko – posavsku županiju morate se pripremiti na hedonističke užitke koje pruža bogata trpeza ovog kraja. Kulen, kobasica, slanina i šunka dobro su poznati proizvodi koje sigurno očekujete. Jela pripremljena na otvorenom plamenu, kao i specijaliteti od ribe, oduševit će vaše nepce, a veliki izbor kolača bacit će u trans ljubitelje slatkog. Predstavljamo vam odabranih deset gastro destinacija u našoj županiji, sve odreda članove projekta Okusi graničarskog Posavlja u kojem su okupljeni restorani koji njeguju tradicijsku kuhinju.
Naša gastro avantura započinje u srcu Slavonskog Broda, u rustikalno uređenom kultnom restoranu Uno. Velika krušna peć dominira kuhinjom i odmah vam je jasno da ovdje možete pojesti odličnu pizzu. Izvrsna teletina ispod peke, janjetina na lešo, juneći biftek, domaće pecivo… dodatni su razlozi za posjet ovom restoranu kao i predivno uređena ljetna terasa. U restoranu OROZ u sklopu bogate ponude možete pojesti poznati Slavonski čobanac ili svinjske medaljone u ljutom umaku ali i naručiti dostavu na kučni prag nešto iz široke i bogate palate ostalih slavonskih delicija.
Svakako posjetite i Hotel Art te uživati u jelima punih slavonskih okusa ; trganci sa slaninom I sirom ili ako ste ljubitelji ribe možete kušati smuđa u umaku od graševine te zapečene medaljone. Nakon okusa tradicije možete se opustiti u wellness programu koji se nalazi u sklopu hotela. U samom centru Sl. Broda nalazi se Hotel Savus sa predivnim pogledom na glavni gradski trg , šetnicu uz rijeku Savu i panoramu granice s pogledom na savski most. U restoranu hotela možete uživati u jelima popust smuđa na podlozi od bukovače i punjneog šokačkog odreska te veselog slavonca.
U sjevernom dijelu grada, iskusni gastro tim u restoranu Grozd nudi domaću kobasicu s kupusom ali i teleće pećenje te kuhani dimljeni buncek. Možete uživati u tradicionalnom interijeru ali i na prostranoj ljetnoj terasi. Ljubitelji ribe dolaze na svoje u restoranu Rodino gnijezdo (u blizini doma najpoznatijeg para roda na svijetu – Malene i Klepetana). U pomno opremljenom tradicionalnom interijeru toplih boja, uživat ćete u brojim ribljim specijalitetima, među kojima se ističu šaran na rašljama, šaran Orly i naravno, neizostavni fiš paprikaš.
Pružite li još malo na sjeveroistok, na padine Dilja, u Bukovlje, put će vas dovesti do salaša Savus. Ovo je izletište, opremljeno bazenom i sportskim terenima, s predivnim pogledom na grad i restoranom, u kojem ljubazno osoblje nudi vrhunsku hranu. Osobito se ponose svojim domaćim proizvodima poput – kulina, slanine, kobasice, ajvara i paprike u ulju. Prije nego se posvetite paprikašu, savršeno začinjenoj kobasici s kupusom ili teletini koja se topi u ustima, probajte za predjelo domaću slaninu sa žara u kombinaciji s domaćim kruhom.
Naše gurmansko putovanje nastavit ćemo istočno od Slavonskog Broda. Prva destinacija nam je ranč Ramarin, ugostiteljsko-sportski objekt u Garčinu, s ergelom konja, predivnim parkom, apartmanima i restoranom u kojemu morate naručiti “Slavonski pladanj”. Uz domaći dimljeni sir s vlascem, vaše okusne pupoljke oduševit će i vrhunska šunka i domaći kulin obitelji Galović. Probajte i Slavonsku potkovu, fantastičan način pripreme šarana te domaće kobasice s poprženim kiselim kupusom. Najukusnije od Slavonije iz srca Slavonije, može li bolje?! Obavezan je i posjet vinskom podrumu i degustacija njihovih vina iz vlastitog vinograda.
U obližnjim Oprisavcima morate posjetiti restoran Kuća Dida Tunje. Želite li saznati kako je izgledalo staro seljačko gospodarstvo, uživat ćete u šetnji dvorištem ovog objekta, u njegovom ribnjaku, domaćim životinjama i posebno konjima. Restoran se sastoji od nekoliko objekata tradicionalnog ruralnog dekora. Veliki kamini, odlična hrana, ljubazno osoblje. Započnite s paštetom od čvaraka na domaćem kruhu pa nastavite s pirogama. Oprisavci se nalaze blizu Save pa se zna da slijedi fiš paprikaš i šaran na rašljama, ali i savršen čobanac. A na kraju se zasladite knedlama s domaćim pekmezom.
Na krajnjem istoku županije, u Velikoj Kopanici, čeka nas restoran Đeram. Jedinstveni, masivni drveni namještaj prvo je što će vam privući pogled. Ovo je pravo mjesto za naručiti savršeni domaći grah! Ako želite nešto lakše, tu je sočni file smuđa, blitva i krumpir. I naravno, pizza, po kojoj je restoran čuven u tom kraju.
Vratimo se na cestu podno Dilja i zaputimo u zapadni dio županije.Kada prođete Slavonski Brod dolazite u područje Stupničkog vinogorja, bogatog brojnim malim proizvođačima vrhunskih vina. Hotel Stupnički dvori leži u podnožju velikog vinograda, kroz koji se trebate prošetati na vrh brda s kojeg se pruža predivan pogled na taj kraj. Kuhinja ovog hotela će vas raspametiti: odrezak od jelena u umaku od gljiva, janjeći kotleti s aromatiziranom palentom, pačja prsa u umaku od čokolade i višanja, kuhane jabuke s puslicama i sladoledom… Sva ta čudesa upotpunjena vrhunskim vinima poznate vinarije Galić!
Produžite cestom na zapad do Nove Gradiške gdje nas očekuju dvije vrhunske gurmanske destinacije.Restoran Dukat uređen je s puno slavonskih detalja – od šlinganih zavjesa, ukrasnih otarčića pa do slavonskih motiva na rezbarenim slikama i umjetninama. Ovdje ne propustite probati domaće žgance s kiselim vrhnjem i prženom slaninom! Vlasnici, Obitelj Arić, uzgajivači su autohtone crne slavonske svinje “fajferice”, konja posavca te goveda slavonskog podolca. Sve njihove proizvode možete kupiti u restoranu.
Restoran Slavonski Biser je elegantno uređeni objekt u Novoj Gradiški, u kojemu će te uživati u nekoliko vrlo tradicionalnih jela koja su omiljena i izvan ovih krajeva. Govorimo naravno o vrhunski pripremljenoj sarmi s kuhanim slanim krumpirom i čobancu serviranom u malom kotliću, samo za vas, s domaćim kruhom!
Izađimo sad na autoput i krenimo ponovo prema Slavonskom Brodu.Pred samim gradom, u Lužanima, naići ćete na lijepo izgrađen restoran Ribarska kuća. Smještaj ovog restorana između brežuljka prekrivenog vinogradima sjeverno od autoceste i velikog ribnjaka južno od autoceste vam već signalizira u čemu ćete uživati ako posjetite ovaj objekt. Fiš-paprikaš, prženi ili pohani šaran, som, smuđ, sve uz plemenitu kapljicu iz lokalnih vinskih podruma.
IZVOR: TZ Brodsko-posavske županije