OKUPLJEN KVORUM – Održana 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Požege

Datum objave: 08. 6. 2018. | Kategorija: Društvo

naslovna

POŽEGA – Nakon jučerašnje odgode zbog nedostatka kvoruma, 9. redovita sjednica Gradskog vijeća Grada Požege održana je danas, kada se na sjednici okupilo 13 od ukupno 21 vijećnika.

Bez velikih rasprava vijećnici su većinom glasova prihvatili sve točke dnevnog reda – od Prijedloga zaključka o korištenju proračunske zalihe  za travanj 2018. godine, Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Požege za 2017. godinu, do Prijedloga Odluke o kupnji nekretnine katastarske oznake (k.č.br.) 1471 u k.o. Požega, Prijedloga odluke o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH za područje Grada Požege.

Godišnji izvještaj o Proračunu Grada Požege za 2017. godinu obrazložio je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon. Ukupni prihodi i primitci proračuna ostvareni su u iznosu od oko 91,2 i u odnosu na sve rashode u istom razdoblju bilježi se ukupni višak od oko 2,5 milijuna kuna. “Ako promatramo izvještajno razdoblje od 2013. do danas vidljivo je da smo u 2013. godini imali minus u proračunu od 2 ,5 milijuna kuna, a sad smo na kraju 2017. godine imali plus od 2,5 milijuna kuna. Znači, u četiri godine ostvaren je plus od pet milijuna kuna i Grad Požega je nakon dugog niza godina izašao iz minusa i posluje pozitivno.Na ovaj ukupni rezultat utjecala je i aktivnost Upravnog odjela za europske integracije donio jedan cijeli proračun jer je stiglo oko 80 milijuna kuna kroz EU projekte različite naravi,” rekao je zamjenik Pilon.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog odluke o kupnji nekretnine koja se nalazi pored starog Dječjeg vrtića i Požežanima je poznata kao “Vila Sofija”. Naime, gradska parcela pored starog Dječjeg vrtića na kojoj se nalazi montažna vrtićka zgrada, pogodna je za različite namijene i planove poput javne garaže i parkirališta no nema izlaz na javnu površinu, a kupnjom ove nekretnine čija je cijena prema procijeni sudskog vještaka oko 862 tisuće kuna, Grad bi ostvario i taj uvjet.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Požege koji je usvojen jednoglasno. Naime, novim zakonom raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem ponovno je vraćano jedinicama lokalne samouprave, odnosno općinama i gradovima. Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Požege, iznosi 1.634,5 ha, a površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske koje je uvršteno u ovaj Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem iznosi 344,24 ha.

nnn

Gradonačelnik Puljašić zahvalio je gradskim službama na pravovremeno i dobro obavljenom poslu.”I na ovaj način pokazujemo kako brinemo o svom zemljištu i vlasništvu te svima onima koji žive od te zemlje. Imamo ovdje dugogodišnjih zakupa, privremenog korištenja, koncesija i to su parcele od kojih naši sugrađani žive. Zato mi je žao što se jučer nije vidjelo kolika je ozbiljnost i važnost ove odluke. Drago mi je što je HDZ sa svojim koalicijskim partnerima taj koji je pripremio, odradio i pokazao kako mu nije važno sitno politikantstvo već naši sugrađani i to ne samo kada su izbori, već i kada treba odrađivati stvarne poslove. Da nismo ovo odradili upravljanje ovom zemljom prešlo bi u vlasništvo Županije, a to bi bilo pogrešno jednostavno zato što Požežani trebaju sami upravljati svojom imovinom, ali onako kako je zakonodavac propisao – da izađemo u susret svim poduzetnicima, poljoprivrednicima u zakonskim okvirima. Za svako zemljište bit će raspisan natječaj i sve što zakon predviđa. Uvjeren sam kako neće biti prigovora od strane Županije, dapače, mi smo prvi koji smo to odradili i pokazali koliko smo ozbiljni,” zaključio je gradonačelnik Puljašić.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn