OKUČANI OSNIVAJU TURISTIČKU ZAJEDNICU – Mjesto sata povijesti o Domovinskom ratu

Datum objave: 17. 9. 2017. | Kategorija: Društvo

logo-FB-opcina

OKUČANI – Iako još uvijek neslužbeno, siječanj iduće godine mogao bi biti datum Osnivačke skupštine Turističke zajednice Okučani. Realnost je to i potreba koju nalažu prošlogodišnje brojke, ali i najavljenih tisuću učenika koji će do kraja listopada posjetiti mjesto s posebnim značajem za Domovinski rat i samostalnu i slobodnu Hrvatsku.

Nakon što je to već odavno učinila Istra, a onda i Baranja, turizam kao potencijalno uspješnu granu gospodarstva polako ali sigurno, čini se, počinje prepoznavati i Slavonija. I zašto i ne bi, kad imamo sve ono što suvremeni gost traži-vrhunsku gastronomiju s pratećom enologijom, netaknutu prirodu, živu tradiciju, ali i noviju povijest iz koje valja učiti, čuvajući tako i sjećanje. Upravo zbog povijesti, Okučane je prošle godine samo u jednom danu, posjetilo više od 300 učenika osmih razreda osnovnih škola, a do kraja listopada najavljen je dolazak njih još tisuću, u čak tri grupe. Zaslužuje to središnje mjesto oslobođenja Zapadne Slavonije, stoga su Okučani jedino logično mjesto na kojem je moguće održati sat povijesti o Domovinskom ratu i Vojno redarstvenoj operaciji „Bljesak“, baš kao što je i osnivanje Turističke zajednice, realnost i potreba.

Iako još uvijek neslužbeno, najavio je to načelnik Općine Aca Vidaković, prilikom posjete predstavnika Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Vukovar i Osječko baranjske županije Okučanima. Iako su Domovinski rat i „Bljesak“ glavni razlog dolaska u Okučane i okosnica razvoja takozvanog ratnog turizma, mjesto se može pohvaliti i s puno duljom poviješću nego li je ona samostalne Hrvatske. Ostatci antičkih vila na arheološkim lokalitetima u Benkovcu i Cagama, kao i Bijela stijena, srednjovjekovna utvrda-grad plemkinje Barbare Frankopanske, u tom su smislu dodatni aduti. Osnivačka skupština Turističke zajednice mogla bi biti zakazana za siječanj iduće godine.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: Okučani.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn