“OJ, GRADIŠKO, RAVNO POLJE” – Smotra šetanih kola Nova Gradiška

Datum objave: 21. 9. 2022. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA – Hrvatsko kulturno umjetnička udruga “Trenk” Nova Gradiška organizator je Smotre šetanih kola koja će se održati 24.09. u 18.00 sati na Središnjem gradskom trgu u Novoj Gradiški. Nakon smotre nastupa Lutalice band, a na zabavu su pozvani svi građani.Pokrovitelji smotre su Novogradiški sajam i Grad Nova Gradiška.

Nastupit će odlična folklorna društva iz Baranje, Volodera, Klinča Sela, Drežnika i domaćini iz Nove Gradiške. Smotra je dio manifestacije Poljoprivredno-poduzetničke ideje, koja počinje u petak 23.09., a završava u subotu 24.09. u večernjim satima uz folklor, ples i tradiciju.

“Zašto šetana kola? Dio su nematerijalne kulturne baštine i tradicije hrvatskoga naroda. Šetana kola zaštićena su kao nematerijalno kulturno dobro od 2009. godine. Šetana kola važan su element kulturnoga identiteta šokačke kulture i šokačkoga identiteta.Predstavljaju najstariji sloj našeg plesnog folklora i često su prožeta magijskim i obrednim motivima.Okolica Nove Gradiške poznata je po brojnim šetanim kolima u koja su ispričane mnoge priče i ljubavi, životu, selu, običajima i povijesti.” poručuju organizatori.

TEKST: S. P.             FOTO: Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn