OGRANAK MATICE HRVATSKE U POŽEGI – Predstavljanje knjige “(Ne)poznati Hrvati”

Datum objave: 18. 2. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA- U sklopu programa Dani Matice hrvatske u Požegi,  21.veljače 2019. u 18 sati u Županijskoj vijećnici, održat će se predstavljanje knjige  „(Ne)poznati Hrvati” Tomislava Matića . O knjizi će govoriti Tomislav Matić, autor knjige i Vid Jakša Opačić, urednik u „Mozaik knjizi”. Predstavljanje organizira Ogranak Matice hrvatske u Požeg, a moderirat će ga Nataša Puljašić, profesorica povijesti i hrvatskog jezika.

Znate li tko je Zlata Bartl, popularna Teta Vegeta? Je li vam poznat Josip Grižanić koji je usred Sabora bana Khuena Héderváryja udario nogom u stražnjicu, što mu je donijelo zatvorsku kaznu, ali i srebrnu čizmu, dar hrvatskih političara? Jeste li čuli za Tomu Skalicu, slavonskog pustolova koji je lovio kitove u Tihom oceanu, tragao za zlatom u Kaliforniji i Australiji te uživao pod palmama Havaja, a ušao je u povijest kao prvi poznati Hrvat koji je oplovio svijet?

U knjizi (Ne)poznati Hrvati na više od 300 stranica nalazi se čak 150 priča o ljudima iz bliže ili dalje hrvatske prošlosti za koje malo tko zna, a koji su svojim radom, iznimnošću i trudom, ali i pokojom zabavnom anegdotom zaslužili da ih se zauvijek pamtimo.

TEKST: S. P.       FOTO: Pozivnica

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn