ODJEL ZA HITNU MEDICINU OŽB POŽEGA – Posao pun stresa, izazova i emocija, ali i nezaboravnih trenutaka

Datum objave: 08. 1. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na Odjelu za hitnu medicinu Opće županijske bolnice Požega u 2018. godini pregledano je ukupno 20.462 pacijenta. U Odjelu 24 sata rade liječnici koji specijaliziraju Hitnu medicinu, a svaki dan uz njih je dežuran i specijalist kirurg te internista. Posao zahtjevan, pun stresa i izazova, ali i lijepih trenutaka jer nerijetko, upravo ta ekipa doslovno spašava živote.

Opća županijska bolnica Požega sinonim je dobre zdravstvene usluge puno šire izvan okvira Požeško-slavonske županije, a za dobar glas i vrhunske rezultate zaslužni su svi odjeli. Ipak, Odjel za hitnu medicinu isturen je “na bojišnici” za zdravlje i živote pacijenata jer u teškoj potrebi, oni su prvi koji pomažu. Na Odjelu za hitnu medicinu požeške bolnice rade liječnici koji specijaliziraju Hitnu medicinu, njih troje – dr Matko Šperanda, dr Albin Kapetanović i dr Barbara Dumančić, a u noćnim satima povremeno dežuraju i specijalizanti i specijalisti drugih struka. Uz jednog od njih 24 sata svaki dan dežuran je i specijalist kirurg i internista. Njihove rezultate najbolje oslikava statistika, kaže ravnatelj Opće županijske bolnice prof., dr. sc. Željko Glavić.

“Tijekom 2018. godine u Odjelu za hitnu medicinu, od njih 20.462 pacijenta bilo 183 iz prometnih nesreća, od kojih je 26 imalo tešku politraumu. Tijekom 2018. godine bilo je 535 pacijenata sa srčanim simptomima, a kod njih 16 poduzimala se reanimacija zbog srčanog zastoja. Vozilima hitne pomoći došlo je 2.604 pacijenta a osobnim prijevozom 17.858 pacijenata. Unutar 2 sata otpušteno je ili primljeno na bolničko liječenje ukupno 6.185 pacijenata. Najviše pacijenata otpuštenih ili primljenih na bolničko liječenje unutar 60 minuta bilo je u srpnju 630, a najmanje u veljači 355. Najviše pacijenata ukupno tijekom mjeseca bilo je u kolovozu, njih 2008, a najmanje u veljači 1460 pacijenata,”rekao je ravnatelj Glavić ne skrivajući zadovoljstvo radom liječnika na Odjelu za hitnu medicinu.

Svoje dojmove ispričali su nam i oni “na prvoj crti”, ekipa koju smo zatekli u prostorijama Odjela – mlada liječnica dr. Barbara Dumančić i iskusna medicinska sestra Kristina Previšić. “Ne žele svi u hitnu, ali meni je to izazov, volim tu dinamiku i posao. Vrlo je nepredvidljivo, dolaze različiti slučajevi – traume, bolovi u želudcu, moždani i srčani problemi pa sve do psihijatrijskih problema. Po dolasku pacijenta na hitni prijem potrebna je brza reakcija, pribranost i prava procjena svih parametara. Naravno, potrebno je i puno iskustva koja kao mlada liječnica još uvijek prikupljam. Poznato je kako je to i posao pun stresa koji zahtjeva veliku dozu hladnokrvnosti i samokontrole, ali najvažnije je ostati objektivan, emocije se moraju držati po strani, – rekla nam je dr. Barbara Dumančić.

Na ovom odjelu sam od travnja 2018. godine, a morat ću proći i druge odjele kojih nema u Požegi pa ću vjerojatno morati i u Zagrebu,” dodala je dr. Dumančić uz napomenu kako bi bilo dobro kada bi imali još jednog liječnika i još sestara.

“Radim 18 godina, a na Odjel hitne medicine premještena sam s traumatologije. U ovom poslu stres doživljavam tek kada sve prođe, a najgori je dio posla kada se ne možeš isključiti pa neke događaje “prevrćeš” preko glave nekoliko dana. Ništa nije teško – na vratima bolnice ostavljam probleme od kuće, a isto tako, kada krećem kući, nastojim ne razmišljati o poslu. Proživjeli smo mnogo toga, ali, uz ljubav prema bližnjima, ovaj posao nas je doista naučio da je obitelj i zdravlje na prvom mjestu,” rekla je medicinska sestra Kristina Previšić.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. P. /D. K.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn