ODGOVORNOST I EMPATIJA – Apel svima da ne kupuju životinje pred Uskrs

Datum objave: 26. 3. 2024. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Kunići, psi i mačke nisu predmeti i igračke za djecu, nego novi članovi obitelji koji zahtijevaju ljubav i brigu još mnogo godina nakon Uskrsa.

Neodgovorni građani najčešće nepromišljeno nabavljaju kuniće, piliće i druge životinje kao igračke za djecu. Kada uvide da se o njima ne mogu ili ne žele više brinuti, najčešće ih odmah nakon Uskrsa ili prije godišnjih odmora izbacuju na cestu, gdje većinom stradaju. Kunići, psi i mačke nisu predmeti i igračke za djecu, nego novi članovi obitelji koji zahtijevaju ljubav i brigu još mnogo godina nakon Uskrsa.

Iza dolaska svake životinje u dom treba stajati dobro promišljena odluka, procjena o mogućnostima njezina držanja i pristanak svih članova obitelji. Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba tijekom cijele godine, a posebice tijekom proljeća i ljeta, ima pune ruke posla s odbačenim leglima pasa i mačaka koji ponekad čekaju i godinama priliku da ih netko udomi kao novog člana obitelji.Stoga je udomljavanje napuštenih životinja ne samo nužno nego i fora s obzirom na to da udomljavanjem spašavamo dvije životinje: onu koju smo udomili i onu koja će stići na mjesto udomljene. „Udomljavanje je dobro djelo, spašavanje života nedužnom biću i pružanje obiteljskog doma onima koji su ga izgubili zbog neodgovornih građana”, ističu Prijatelji životinja. Poručuju da se ljubav ne kupuje i pozivaju sve da udome neku od tisuća napuštenih životinja koje čekaju u skloništu.

Iako Zakon o zaštiti životinja sve skrbnike obavezuje na kontrolu razmnožavanja kućnih ljubimaca, dio njih na tu se obavezu oglušuje. U sedam godina jedna mačka i njezino potomstvo na svijet mogu donijeti 420 000 mačića, a kuja i njezino potomstvo 67 000 štenaca, zbog čega se kastracija smatra najučinkovitijim načinom kontrole razmnožavanja pasa i mačaka te odgovornim činom.

TEKST: S. P.                    FOTO: Prijatelji životinja

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn