OD 31. OŽUJKA – Prestanak obveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju

Datum objave: 31. 3. 2021. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju koje je započelo 1. studenog 2020 završava 31. ožujka 2021. godine.

Svjetla se ipak moraju koristiti u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.), a bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije, upozoravaju iz policije. Stoga bi, unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju od 31. ožujka, vozači i dalje tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti trebali imati upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu. Tako će doprinijeti vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Vozači mopeda i motocikala dužni su pak tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.
Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.

TEKST: S. Pok              FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn