OD 1. TRAVNJA – Prestanak obavezne vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

Datum objave: 31. 3. 2023. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Unatoč prestanku obaveze policija apelira na vozače da tijekom vožnje danju u slučaju smanjene vidljivosti na vozilu ipak imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju koje je započelo 1. studenog 2020 završava 31. ožujka 2021. godine.

Svjetla se ipak moraju koristiti u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.), a bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije, upozoravaju iz policije. Stoga bi, unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju od 31. ožujka, vozači i dalje tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti trebali imati upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu. Tako će doprinijeti vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 30,00 eura.

I vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 60,00 eura.

TEKST: S. P.              FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn