OBRANA OD POPLAVA – Požega prva stala u obranu od poplava sistemom zaštite “Vodom protiv vode”

Datum objave: 18. 3. 2018. | Kategorija: Društvo

nas

POŽEGA – Ponovne kiše, uz prethodno naglo otapanje većih količina snijega, dovele su do podizanjem vodostaja Orljave, što je i ovaj put pogodilo stanovnike Dervišage. Pripadnici JVP Grada Požegenoćas su izašli na teren i postavili plastične cijevi velikog promjera koje se pune vodom, a koje je Grad Požega početkom godine nabavio upravo za ovakve situacije.

Riječ je o sustavu specijalnih plastičnih cijevi velikog promjera koje se napune vodom na mjestima gdje je potrebna brza izgradnja nasipa zbog naglog podizanja razine vode ili njezina izlijevanja. Kod sistema zaštite “Vodom protiv vode” nije potrebna gradnja nasipa s vrećama pijeska, već se vrlo brzo i s manjim brojem ljudi mogu postaviti “nasipi” od plastičnih cijevi napunjenih vodom i to upravo onom koja prijeti.

ml1 4fcfca189e5e88f5cae6e543e7d6c00f_3_XL

„Vodom protiv vode“ inovativan je način zaštite od poplave kojeg je osmislio Požežanin Tomislav Petrić. Njegov projekt dobio je nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za društveno odgovorno ponašanje u kategoriji briga za zajednicu 2015. godine. Njegovu ideju prepoznao je i Grad Požega te za potrebe civilne zaštite nabavio dvije cijevi dužine 25 metara, promjera 90 cm te dvije cijevi promjera 40 cm, vrijedne 25 tisuća kuna.

4fcfca189e5e88f5cae6e543e7d6c00f_5_XL

Uz postojećih 50 metara cijevi, u planu je nabava još 150 metara kako bi se osigurala sva kritična mjesta kada su u pitanju poplave na požeškom području.Situacija u Dervišagi bez većih je problema stavljena pod kontrolu, a budući da vodostaj Orljave postepeno pada, problemi se više ne očekuju.

TEKST: S. P./ Požega.hr     FOTO: www.pozega.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn