OBNOVIMO BAŠTINU – Okučanci još jednom pokazali kako se ponosno čuva tradicija

Datum objave: 30. 4. 2017. | Kategorija: Susreti

n

OKUČANI – Uz obilježavanje 22. obljetnice “Bljeska”, čuvajući povijest, tradiciju i nacionalni identitet, a ponoseći se međusobnim različitostima, jer one su bogatstvo koje ljubomorno valja čuvati, članovi KUD-a „Tkanica“ i Općina Okučani, pod sloganom „Obnovimo baštinu“, tradicionalno, 16.puta za redom,okupili su 13 folklornih društva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Folklorašima i svim posjetiteljima, ljudstvo i tehnologiju predstavila je Hrvatska vojska, koja je sudionike smotre počastila i “vojničkim grahom”.  

Riječ je o jedinstvenoj smotri koja već duže od desetljeća i pol, čuvajući sjećanje na godine progonstva, ratne 90-te i veličanstvenu pobjedu u „Bljesku“, pamteći povratak, jer, upravo je tada ponovno počeo i život u mjestu, čuva i tradiciju narodnu, okupljajući čuvare baštine iz svih krajeva Hrvatske, ali i puno šire.Jer, upravo su Okučani, središnje mjesto Zapadne Slavonije, primjer  mogućeg suživota, Općina koju, živeći i stvarajući jedni pored drugih, danas, baš kao i prije rata, svojim domom doživljavaju pripadnici 10-ak različitih nacionalnih manjina, ali i Hrvati pristigli iz 136 različitih župa nekadašnje zajedničke države.

Zahvaljujući manifestaciji čiji značaj prepoznaje i Ministarstvo kulture, ali i organizatorima, članovima KUD-a „Tkanica“,  kroz Okučane je prethodnih 15 godina prošlo više od 300 različitih kulturno umjetničkih društava, doneseći u Slavoniju okuse i mirise autohtonosti, afirmirajući zajedništvo. Smotra je to na koju je, baš kao i na „Tkanicu“, društvo koje je, zahvaljujući, entuzijazmu, prije svega predsjednice Zrinke Grgić,  a potom i svih svojih članova, nositelj kulturnog života Općine, posebno ponosan čelni čovjek Okučana, načelnik Aca Vidaković. “Upravo su susreti folklornih skupina pod nazivom „Obnovimo baštinu“ dokaz zajedništva, ali i prilika da se s dostojanstvom i pijetetom poklonimo onima koji su Domovini poklonili vlastite živote, omogućavajući nam tako da u srcu Slavonije ugostimo prijatelje iz svih dijelova Hrvatske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine,“ naglasio je načelnik Vidaković.

nn

Posebno svečanu notu ovogodišnjim su susretima čuvara baštine, uz čelnog čovjeka Županije Brodsko posavske, Danijela Marušića, osobnim dolaskom dali i ministar branitelja Tomo Medved i počasni građanin Nove Gradiške, general Mladen Markač. Što sve znaju, ali i po čemu je specifičan upravo njihov folklor, posjetiteljima su pokazali najprije domaćini-najmlađi članovi KUD-a „Tkanica“, ekipa dragih prijatelja iz Bilja, novogradiški „Trenkovci“, članovi KUD-ova „Mala“, „Graničar“ iz Lužana, „Branimir“ iz Benkovca, „Rodna gruda“ iz Dugog Sela, „Husain“ iz Husaina kod Kutine, „Sveta Kata“ iz Zemunika Donjeg, „Berislavić“ iz Novog Grada, „Pokupljanka“ iz Bresta Pokupskog kod Petrinje, te prijatelji iz Bosne i Hercegovine, članovi Kud-a „Rudar“ iz Lukavca. Sjajno organizirana večer pjesme, plesa i tradicije za koju se, kao i uvijek, u mjesnom Domu kulture tražila stolica više, uvod su u sadržajno bogatu proslavu 22.godišnjice VRO „Bljesak“, ali i dokaz kako su Okučani i Okučanci spremni za novu kulturnu priču o kojoj već naveliko razmišljaju, a koja će, poznavajući ih, zasigurno također postati tradicija. Riječ je o „Proljeću u Okučanima“, koje bi, u nekoliko dana koliko bi manifestacija trajala, spojila povijest, sjećanje na dane ponosa i slave, kulturu, tradiciju i folklor, povezujući, tako i prijatelje, osvješćujući značaj čuvanja svega onoga što jesmo.

nnn

Upravo to su domaćini nastojali pokazati i ovogodišnjim susretima folklornih skupina „Obnovimo baštinu“, koji su, istovremeno,  bili i prilika da gosti upoznaju Okučane, ali i sve ono što čini hrvatsku vojsku, koja će se i ove godine, kao i uvijek uz vrijednu godišnjicu „Bljeska“, tehnologijom, vještinama i ljudstvom, predstaviti posjetiteljima.  Hrvatska je vojska, osim toga, ovaj put sudionike smotre i nahranila, pripremajući za domaćine i njihove goste 500 porcija vojničkog graha. Kako niti jedna slavonska priča ne može proći bez zvuka tamburice, ovogodišnji 16.tradicionalni susreti folklornih skupina „Obnovimo baštinu“ završili su velikim cjelovečernjim koncertom Slavonskih lola.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn