OBILJEŽENA OBLJETNICA – 27. obljetnica oslobođenja zloglasnog neprijateljskog uporišta na Bučju

Datum objave: 26. 12. 2018. | Kategorija: Društvo

BUČJE – Povodom oslobađanja Bučja, 26. prosinca 1991. godine, danas je u organizaciji Zajednice udruga HVIDRA-e Požeško-slavonske županije i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Požeško-slavonske županije obilježena 27. obljetnica te veličanstvene akcije Hrvatske vojske. Tom su se prigodom ondje sastali ratni veterani 123. požeške, 127. virovitičke i 136. slatinske brigade Hrvatske vojske, koji su sudjelovali u oslobađanju tog mjesta.

Bučje, naselje na samom rubu bivše općine Pakrac oslobođeno je prije točno dvadeset i sedam godina -26. prosinca 1991. godine. Bučje je poznato po zloglasnom logoru kroz koji je prošlo gotovo 300 logoraša, među kojima i dr. Ivan Šreter čija sudbina do danas nije posve razjašnjena.

Vijence i svijeće ispred spomen kapele za mučenike logora Bučje položili su izaslanstva koordinacije udruga, gradova i općina, kao i izaslanstvo PU požeško-slavonske i izaslanstvo Glavnog stožera oružanih snaga RH. Kao predstavnik ministra hrvatskih branitelja vijenac je položio Miroslav Vacek, u ime Požeško-slavonske županije vijenac je položio župan Alojz Tomašević.

Okupljene je pozdravio predsjednik županijske HVIDRA-e Stipan Grgić istaknuvši povijesnu važnost ovog dana, kao i njegov značaj za obranu Pakraca i Lipika, dok je požeško-slavonski župan i umirovljeni general HV-a Alojz Tomašević istaknuo kako je oslobađanjem ovog područja Zapadne Slavonije vraćen ponos Republici Hrvatskoj, za što su zaslužni hrvatski dragovoljci i hrvatski vojnici jer su dali garanciju da nas neprijatelj neće slomiti.

IZVOR: compas.com.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn