OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA POGIBIJE 11 BRANITELJA – Otkriveno novo spomen obilježje na Papuku

Datum objave: 02. 12. 2017. | Kategorija: Društvo

n

VELIKA / PAPUK – Prigodnom svečanošću danas je otkriveno novo spomen obilježje na Papuku, autorsko djelo arhitekte Andrije Rusana podignuto u čast 11 poginulih hrvatskih branitelja.

Mjesto pogibije jedanaestorice branitelja bilo je do danas obilježeno velikim kamenom i pločom s njihovim imenima. U izgradnju i postavljanje novog spomen obilježja koje se sastoji od 11 inox stupova, visokih 11 metara, širokih 11 cm, koji su postavljeni u raspored kako su pali poginuli branitelji, krenulo se tijekom ove jeseni. Spomen kompleks nije u potpunosti završen, a konačni izgled očekuje se u proljeće. Uz okupljene roditelje i druge predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministar branitelja, general Tomo Medved, izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH brigadir Niko Jurilj i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Oni su uz troje djece poginulih branitelja otkrili novu spomen ploču u koju su upisana imena jedanaest poginulih hrvatskih branitelja cijelog spomen kompleksa, koji još u potpunosti nije završen.

“Jedanaest heroja, jedanaest prijatelja, jedanaest vitezova na našoj Papuk planini dali su ono najljepše što su imali, svoje živote. Mi danas nakon 26. godina možemo živjeti u slobodnoj, neovisnoj i priznatoj Republici Hrvatskoj.Ovo spomen obilježje, ovih jedanaest stupova od vječnog materijala, daju poruku da njihovi životi nisu pali uzalud, da oni žive vječno,” naglasio je župan Tomašević zahvalivši se svima koji su dali doprinos posebno arhitektu Rusanu, ministarstvima, načelnicima općina te gradonačelnicima gradova koji su sudjelovali u izgradnji.

z 1 z2

“Danas 26. godina od pogibije naših junaka na Papuk planini svjedočimo činu odavanja počasti ljudima koji su voljeli svoju domovinu, ljudima koji su bili spremni dati svoj život za domovinu i ljudima koji su obilježili našu noviju hrvatsku povijest. Oni su sve nas preživjele obvezali i na trajni spomen, na tu zimu 91. Drage obitelji vi se 26 godina nosite s tom boli, iako je danas prohladno, u našim srcima tinja ljubav i žar, jednako onako kakvo su imali oni prije 26 godina. Moramo činiti sve da se ova žrtva ne zaboravi. Neka ovaj spomenik bude svjetionik svima, kada nam je teško, da dođemo na ovo mjesto, da nam ovo mjesto pokazuje put da se ne nasučemo na hridi, neka nas usmjerava prema pravom putu,”rekao je ministar Medved.

Podno 11 stupova vijence su položili izaslanstva udruga roditelja poginulih branitelja, žena i djece poginulih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata,izaslanstvo predsjednice RH, izaslanstvo predsjednika Vlade RH, izaslanstvo Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županom Tomaševićem, izaslanstvo grada Požega predvođeno gradonačelnikom Darkom Puljašićem, izaslanstva gradova Pakraca, Lipika, Pleternice, Kutjeva, općina Velika, Brestovac, Kaptol, izaslanstvo Ureda državne uprave u Požegi, izaslanstva vojske Vojarne 123. brigade i Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava Zagreb, policije PU požeško-slavonske, izaslanstvo JU Park prirode Papuk, područne škole Tomo Perić iz Buka, Vatrogasne zajednice i JVP Požega, Odreda izviđača Požega te prijatelji i rodbina poginulih branitelja.

TEKST: S. P./ D.K.      FOTO: D. M.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn