OBILJEŽEN DAN OPĆINE SIBINJ I 81. OBLJETNICA SIBINJSKIH ŽRTAVA – Načelnik Josip Pavić: općina Sibinj ponovno je rođena!

Datum objave: 20. 2. 2016. | Kategorija: Društvo

06

SIBINJ –  Prigodnim komemorativnim programom, svetom misom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općina Sibinj obilježila je svoj dan i 81. obljetnicu Sibinjskih žrtava, a među brojnim uzvanicima skup su svojom nazočnošću uzveličali i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić (HKS) i zastupnik u Hrvatskom saboru Davor Vlaović (HSS).

Program obilježavanja Dana općine Sibinj i 81. obljetnice Sibinjskih žrtava, počeo je dan ranije, u četvrtak 18. veljače memorijalnim polumaratonom „Putevima sibinjskih žrtava“, u kojemu je na 21,5 kilometara dugoj dionici od Jakačine Male do središta Sibinja trčalo oko 140 sudionika. Nastavak je uslijedio u petak 19. veljače  svečanom  sjednicom Općinskog vijeća u mjesnom domu u Sibinju, te odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca pred Spomenik u sibinjskom parku. Misu zadušnicu potom je u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio župnik iz Slobodnice vlč. Pero Stanić, uz koncelebraciju sibinjskog župnika Tomislava Vlaovića i još nekoliko svećenika, a nakon mise brojna su izaslanstva položila i vijence kod obnovljenog spomenika Sibinjskim žrtvama. Osim čelnika Općine Sibinj, počast su sibinjskim žrtvama odali predstavnici Hrvatskog sabora, Brodsko posavske županije, Grada Slavonskog Broda, braniteljskih udruga, potomci ubijenih seljaka, MUP-a, HV-a, načelnici općina Oriovac, Brodski Stupnik, Nova Kapela, Podcrkavlje, predstavnici političkih stranaka (HDZ, HSS, SDP, HKS, HSP AS) te udruga građana.

Na tom spomeniku, podsjetimo, piše: „Prolazniče, sjeti se da na ovom mjestu život žrtvovaše za tvoju slobodu i nezavisnost države Hrvatske osam svjesnih Hrvata ove općine  – 19. veljače 1935.“ Imena Petra Topalovića, Antuna Ercegovića, Đuke Štimca, Ivana Katalinića, Stjepana Gunčevića, Antuna Perkovića, Mate Pejića i Ivana Jankovića – osmorice ubijenih seljaka iz odvoračkih sela, iznova su podsjetila  na njihovo stradanje i žrtvu koju su dali za slobodu.

28

„Mislim da je to najmanje što možemo za ove ljude učiniti. Obnovili smo  spomenik Sibinjskim žrtvama, želimo da ova tradicija živi, imamo velike planove u slijedećih nekoliko godina, koje ćemo, nadam se odraditi s novoosnovanom Udrugom mladih. Raduje me što mogu, nakon godine u kojoj smo se riješili dugova i pokrenuli brojne projekte, najaviti realizaciju novih planova i projekata. Radi se na izgradnji kanalizacijske mreže, duge 35 kilometara, vrijedne gotovo 130 milijuna kuna, zatim tu je i izgradnja dječjeg vrtića, vrijednog oko 5 milijuna kuna. Puno uređenja kolnika, cesta, a zajedno s Hrvatskim cestama krećemo i u projekt uređenja centra Sibinja.“, istaknuo je načelnik Josip Pavić i dodao da je u protekle četiri godine trebalo puno odricanja i štednje da bi se vratio naslijeđeni dug od 8 i pol milijuna kuna i da bi se Općina Sibinj, kako je rekao – 2015. godine iznova rodila. „Očekuju nas i mnogi manji projekti socijalnog karaktera koje ćemo usmjeriti prema udrugama, usvojena je Strategija razvoja Općine Sibinj, prema kojoj je pripremljena  analiza svih potencijala i razvojnih mogućnosti kojih imamo, a ta strategija će služiti kao temelj svih budućih projekata koje ćemo kandidirati prema EU fondovima, ne samo projekata Općine, nego i svih poduzetnika i udruga, dodao je predsjednik općinskog vijeća Općine Sibinj Krunoslav Eraković. Župan Danijel Marušić posebno je naglasio dobru suradnju županije s općinom Sibinj i s načelnikom Josipom Pavićem, naglašavajući kako se priprema  olakšanje pristupa europskim sredstvima za koje će  i mnogi od projekata iz opićne Sibinj imati podršku Brodsko posavske županije.

01

Saborski zastupnik  Davor Vlaović (HSS) čestitao je općini Sibinj što je donijela odluku da obljetnica žrtve sibinjskih seljaka bude povezana uz Dan općine. „U ime svih kolega zastupnika u Saboru, čestitam načelniku Paviću i vijećnicima i na dobrim projektima. Pozivam ih na suradnju da zajednički kandidiramo projekte prema EU fondovima. Drago mi je da se ljudi ovdje sjećaju žrtve koju su seljaci dali, jer to ne smijemo zaboravljati, to nam je opomena i snaga koju trebamo crpiti kako bismo gradili bolju Hrvatsku.“, kazao je Vlaović.

Uistinu, Općina Sibinj poprima sve ljepši i moderniji izgled.  Novi projekti, financirani  EU sredstvima pretvaraju ovaj lijepi kraj, s bogatim ljudskim i prirodnim potencijalima,  u mjesto nove nade i bude vjeru u bolji i kvalitetniji život. Općina Sibinj ima sve potrebne preduvjete za administrativno, kulturno, zdravstveno i ekonomsko središte,  koji može i  mora postati zamašnjak razvoja ovog dijela Brodsko posavske županije. Tim imperativom vođeni, pisane podrške  Općini Sibinj za očuvanje tradicije obilježavanja obljetnice Sibinjskih žrtava i čestitke za Dan općine, načelniku Josipu Paviću uputili su i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović  i predsjednik Hrvatskog Sabora akademik Željko Reiner.

TEKST: Ivica Vlašić   FOTO: I.V.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn