OBILJEŽEN DAN LOGORA STARA GRADIŠKA – “Samo se na istini može graditi budućnost”

Datum objave: 07. 2. 2020. | Kategorija: Društvo

STARA GRADIŠKA – U organizaciji Općine Stara Gradiška i Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnice Sisačko-moslavačke županije, 13.godinu za redom, u prigodi Dana sjećanja na žrtve logora Stara Gradiška održan je komemorativni skup.

Uz još uvijek žive ožiljke i strahote iz ratnih 90-tih, logor Stara Gradiška povijesno je mjesto stradanja, logor koji je u “funkciji” od 1928. godine, mjesto „istrebljenja“ Srba, Židova, Roma i Hrvata tijekom 2.svjetskog rata, takozvani peti podlogor logora Jasenovac, potom logor namijenjen jugoslavenskim političkim zatvornicima, a onda i mjesto koje su u Domovinskom ratu koristili krajinski pobunjenici uz pomoć pripadnika JNA-a, za zarobljavanje Hrvata i nesrpskog stanovništva s područja Zapadne Slavonije, “stratište” kroz koje je, u različitim okolnostima i epohama, prošlo više od 1000 osoba. Nakon što je službeno, 13.veljače 1992. godine zatvoren, mjesto je to koje i danas, kao nijemi i oronuli svjedok boli, podsjeća na sve ono što nikada ne bi trebalo biti zaboravljeno. Važnih lekcija u kojima se povijest potvrđuje kao učiteljica života, u prigodi Dana sjećanja na žrtve logora, prisjetili su se i sudionici komemorativnog skupa koji su, 13.godinu za redom, organizirali Općina Stara Gradiška i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnice Sisačko-moslavačke županije.

Uz domaćine, predstavnike Općine Stara Gradiška, mnogobrojne predstavnike braniteljskih i stradalničkih udruga prositeklih iz Domovinskog rata, predstavnike MUP-a kao i gradova i općina zapadnog dijela Slavonije i bivše logoraše, dostojanstvenoj su svečanosti, u svojstvu izaslanika predsjednice RH i predsjednika Vlade, nazočili ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved, čelni čovjek Brodsko-posavske županije, župan Danijel Marušić, zamjenik predsjednika Udruženja zatočenika srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak, Ivan Turudić, predsjednik HDLSKL, te Davor Ančić, predsjednik Udruge logoraša srpskih kocentracijskih logora Sisačko-moslavačke županije. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomen ploče na ulazu u prostor logora, nazočne su, u ime domaćina, pozdravili načelnik Općine Stara Gradiška, Velimir Paušić, u ime logoraša koji su prošli torturu zloglasnog logora, Antun Pelivanović te Marko Šimić, saborski zastupnik, ističući u govorima kako se žrtve podnesene za stvaranje slobodne Hrvatske nikada ne smiju zaboraviti, kako zločine treba procesuirati, te kako se samo na istini može graditi budućnost.

“Kroz čitavo stoljeće u svim totalitarnim političkim sustavima koji su ovdje vladali, počinjeni su zločini. Zbog toga, zbog prošlosti i budućnosti, ovo mjesto kao mjesto stradanja treba sustavno i znanstveno proučavati, te ga, dugoročno, prema našoj zamisli, obnoviti i učiniti “Spomen područjem svih totalitarnih režima”, zaključio je čelni čovjek Općine Stara Gradiška, načelnik Velimir Paušić.

TEKST: S. T.   FOTO:Radio Bljesak

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn